— 2 min read
Finalist 3: Polisens app!
Read 1726 times
Appen, Polisens multifråga, är klar för final i inUse Award 2016! Polisens arbete har förenklats oerhört med detta verktyg. – Det förenklar otroligt mycket, säger polisen Richard Lidström.
Kom på Prisutdelningsfesten den 20 oktober, då årets inUse Award delas ut!
Appen, Polisens multifråga, släpptes under förra året. Innan dess behövde en polis som ville kolla upp en bil eller en person anropa via radio, ofta stå i radiokö, och sen få reda på från ledningscentralen om bilen kanske var stulen eller liknande. En helgkväll i en storstad kunde det ta en kvart att få svar på en sån förfrågan. Operatören på ledningscentralen måste manuellt slå i flera olika register.
Nu slår polisen på gatan själv registreringsnummer eller personnummer själv på appen i telefonen – och får svar direkt från alla register, om det finns något noterat om bilen eller ägaren. Appen visar också bild på personen från passregistret.
– Vi har jobbat i en enorm uppförsbacke tidigare, säger polisen Richard Lidström.
– Om nåt ser skumt ut så slår man på det och ser till exempel att någon inte har körkort. Det förenklar jobbet.
Det började med en stilla undran.
– IT-chefen reste runt i Sverige och frågade 100 poliser på olika platser vad som skulle vara mest värt att få ut i telefonen. Svaret var att kunna söka på personer och fordon, säger Sarah Hjortsmarker, gruppchef och produktägare för apputvecklingen på polisen.
Och användarintresset har varit stort hela vägen för appen. Något som poliserna inte säger sig vara vana vid, men uppskattar högt.
– Utvecklarna har förändrat hela tiden när vi har fått tycka till, säger Richard Lidström.
– Vi har fått vara med hela tiden. 'vad tycker ni om det här, vad ska ni göra här', så det har skett en massa förändringar.
Det är en markant skillnad mot hur polisen tidigare drev sin it-utveckling. Polisens nya it-chef Tomas Landeström har förklarat att man lärt sig från mångmiljonhaverier som Pust Siebel.
"Vi ska inte hålla på med en massa stora, dyra projekt," kommenterade han till tidningen CIO. I stället arbetar man med ständiga kvalitetsförbättringar, utifrån vad som tillför verklig nytta till det polisiära arbetet. Fokus ska ligga på användarna. "Vi har en leveransplan med tjänster som vi utvecklat tillsammans med poliser."
Appen har verkligen blivit en framgångssaga, poliserna har massor av historier att berätta om hur de haft nytta av hjälpmedlet. Men det är alltså inte bara själv appen som är framgångsrik – det gäller även hela arbetssättet.
Och nu blev det även framgång på inUse Award.
Ni är klara för final!
– Nämen, är vi? Vad roligt, säger Sarah Hjortsmarker.
Juryns motivering för finalplatsen: Polisens första moderna hjälpmedel – appen som ersätter långsamma samtal över radio, och gör polisarbetet säkrare och snabbare.
Juryn består av Chris Lindgren, Anna Rosling Rönnlund, Carola Löfstrand, Johan Berndtsson och Jonas Söderström.
Vi kommer fortsätta presentera finalisterna här på bloggen och på inuseaward.se. Och den 20 oktober är det Prisutdelningsfesten!
Kom på Prisutdelningsfesten den 20 oktober, då årets inUse Award delas ut!