— 2 min read

Fyra år bakåt i tiden

Read 691 times

När iPad presenterades för 4 år sedan så var jag sjukt sugen på att kasta ut papperstidningen, att slippa bära ut dessa berg av papper till återvinningen - och kunna läsa vidare på tidningen på spårvagnen utan att bära med något extra.

bild från första försäljningsdagen för ipad i USA

Jag var passande nog i New York strax efteråt och köpte mig en iPad för att påbörja övergången till den papperslösa morgonen. Utbudet av digitala tidningar var skralt till en början, och jag använde en app som hette PressReader för att kunna ladda ner PDF:er av olika tidningar. Man fick ladda ner hela PDF:er och sedan pinch zooma in å läsa artiklar.

Man betalade någon dollar per tidning, och man slapp i alla fall att slänga papper. Men det var ju inte det bästa sättet att läsa på. Man hade kopierat ett analogt sätt att läsa en stor tidning in på en betydligt mindre skärm - men det var fortfarande det enda som fanns.

Några år senare lanserade GP sin eGP tjänst, och även den bestod av lösningen att via en PDF på dagens tidning erbjuda en hackig och slö läsning på din platta. Nackdelen med GPs tjänst var att den var både långsammare och dyrare än PressReader. I samma veva slutade GP att finnas hos PressReader och jag började se mig om återigen för att få bra journalistik digitalt på min platta. dns ipad-app hade flera översikts-lägen Då kom DN, helt fantastiskt! En webbsida med bra navigation och samma innehåll som dagens tidning, med en app som hade en horsiontell scroll av alla artiklar, med en överblicksbild lite halvdolt. Kanske inte världens bästa interaktion, men den var snabb, snygg och helt ok. Den var inte särskilt resurskrävande och vi kunde läsa vidare tidningen på den gamla iPaden ifrån 2010. dn på ipad, tidigare versionen Jag föll direkt, tänkte att nu äntligen händer det. Nu har någon tänkt till, och gjort en riktigt bra transition in i den digitala världen. Allt bara klaffade, jag öppnade plånboken och har varit sjukt nöjd ända sedan dess.

dialogruta säger att dn byter appÄnda fram till i onsdags denna veckan, när jag vaknar med en PDF paketerad i en ny app.

Vad hände? Varför hoppar DN tillbaka 4 år i tiden och slänger den app som de så fantastiskt byggt och värvat tusentals prenumeranter på?

När jag ringer till kundtjänst för att säga upp mitt abonnemang, så ber de desperat om att få bjuda på en gratis månad. Tydligen har många redan avslutat sina prenumerationer och redaktionen har krismöte för att lösa det hela.

Det får mig att tänka på två saker:

För det första: kunde ni inte gjort en snabb studie hos era prenumeranter? Ni bör ju ha god koll på vad de kör för enheter, och kunna fråga ut en delmängd av dem vad de uppskattar med den lösningen ni har idag? Behövde ni verkligen ändra något? Det hade kanske räckt med att finjustera de ni hade? Ni hade sluppit plöja ner pengar på en kass lösning som nu gör att ni tappar prenumeranter i en rasande takt.

cennydd bowles håller closing keynote på from business to buttonsFör det andra går tanken till Cennydd Bowles tal på From Business to Buttons, om etik kring designen. Om nu både slöa Android och gamla iPad plattor funkar ypperligt att läsa eran tidning på (med den gamla lösningen). Varför förnyar ni då tjänsten till det sämre för miljön? Nu måste folk köpa nytt och slänga de gamla plattorna. Är det försvarbart? Det fungerade ju så bra innan.

Jag tackar nej till en gratis månad, jag kan ju ändå inte läsa tidningen, och börjar på nytt leta efter något användbart igen.