— 3 min read

Google Glass: Det första intrycket

Read 802 times

För lite mer än en vecka sedan damp det ner ett par Google Glass på kontoret här i Malmö. I ett ögonblick av teknikiver lovade jag att skriva några rader om mina första intryck av dessa glasögon och hur det är att leva med dem i vardagen. För att detta inte skall blir en fruktansvärt långt text så kommer jag att dela upp mina reflektioner efter några dagar som Glasshole i några olika inlägg. Idag: Det första intrycket.

Jon med Google Glass

Nu är det faktiskt så att jag testat ett par Google Glass för några månader sedan - så det första intrycket fick jag redan då och i ärlighetens namn var det ungefär: ”Jaha … det här var ju lite av en besvikelse”. Efter att ha haft med mig våra Google Glass till två släktmiddagar där flertalet personer fått testa dem för första gången så verkar detta vara ett ganska träffande utlåtande. Folk är inte imponerade.

Men låt oss börja från början - med kartongen. Google Glass levereras i en vit, minimalistisk kartong och man känner hur Google tagit inspiration från Apple. När man öppnar kartongen ligger Glass prydligt nedsänkta i kartongen, och de små pedagogiska förklaringarna till Glass olika delar uppskattar jag.

Google Glass i kartongen

Google Glass - kartongen öppnad

När man startar upp dem första gången visas korta videoklipp om hur man går tillväga för att komma igång och för att koppla ihop Glass med sin telefon. Problemet var att en kollega redan gjort detta när jag fick med mig våra Glass hem och även om jag inte hade några problem att vara sig parkoppla min telefon via Bluetooth eller få dem kopplade till mitt WiFi där hemma så krävdes det att jag gjorde en Factory Reset (!) innan jag lyckades para ihop dem med MyGlass-appen i min iPhone. Jag sökte på nätet och i Googles hjälp-forum, men ingenstans hittade jag någon information om vad jag skulle göra. Väldigt märkligt kan tyckas.

Den spontana känslan när man sätter på sig Google Glass är att man känner sig väldigt dum - fånig helt enkelt (det är bara att titta på bilden ovan). Trots över en veckas användning av Glass kommer jag fortfarande inte över den här känslan när jag sätter på mig dem.

Efter att ha sett en del promotionfilmer för Glass måste jag säga att mina förväntningar var ganska höga för vad upplevelsen skulle kunna leverera. Men som jag inledde den här texten med så kan jag inte säga något annat än att det var en besvikelse. Det är svårt att initialt ställa in skärmen så att man faktiskt ser någonting alls (man lär sig efter hand) och instinktivt vill man blunda med vänster öga för att det högra skall se skärmen bättre (detta försvårar dock bara att se skärmen). För mig som normalt har glasögon tycker jag det är lite extra jobbigt eftersom skärmen bara går att ställa in i sidled och Glass behöver vila på mina egna glasögon - vilket gör att skärmen kommer lite fel. Är man ute i solljus, eller beroende på vad det är för färg/ljus på det man tittar på är det också svårt att se informationen på skärmen. Det tar alltså ofta en stund innan man har ställt in Glass på rätt sätt så att man ser något överhuvudtaget.

Väl på styr du dina Glass antingen genom att trycka/swipe:a på skalmen eller genom röststyrning (viss styrning sker även genom huvudrörelser). Att interagera med skalmen funkar ok, även om man oftast står och tittar ut i ingenstans samtidigt som det ser ut som att man försöker borsta bort något skraffs som hamnat på skalmen.

Interagera med Glass via skalmen

Röststyrningen funkar väldigt bra och klarar till och med vissa svenska ord/namn om man uttalar dem med lite amerikansk dialekt. Det finns dock ett problem; inte nog med att du ser ut som en fåne med dina Glass - du framstår även som ytterst löjeväckande när du börjar kommendera dem att utföra saker. Jag återkommer till det - men jag känner mig verkligen dum när jag har på min Glass och det är inget gott betyg.

Jag vet att det inte är helt rättvist att dra parallellerna, men för snart 7 år sedan fick vi två exemplar av den första iPhonen till vårt kontor. Jag skrev då ett blogginlägg (sorry för de saknade bilderna) om de första intrycken av den och jag minns fortfarande idag hur magiskt jag tyckte att vissa delar av upplevelsen var. Tyvärr infinner sig inga sådana känslor när det gäller Glass.

Jag återkommer senare i veckan med en rapport kring hur användningen av Glass känns efter några dagar.