— 1 min read

Grattis till Guldlänksnomineringen

Read 220 times

Guldlanken

Jordbruksverket har nominerats till Guldlänken för sin e-tjänst SAM Internet. SAM Internet är en gratis Internettjänst från Jordbruksverket och länsstyrelserna som gör det enklare för jordbrukare att ansöka om EU-stöd.

Sam_internet_2

Flera av inUse konsulter har haft nöjet att arbeta med SAM Internet ända från starten.

Jag fick ett samtal med Peter Krause och Patrik Alenfelt, som båda varit projektledare för SAM Internet under flera års tid.

Hej Peter & Patrik. Grattis till nomineringen!

Tack, visst är det kul!

Vad tror ni att det är som gör att hela 95% av användarna tycker att SAM Internet fungerar bra eller mycket bra?

Ett starkt skäl är att tjänsten förenklar jordbrukarens administration kring EU-stöden. Jordbrukaren får varje år ca 1 kg informationsbroschyrer och blanketter för att kunna ansöka om miljöersättningar och gårdsstöd, i SAM Internet återanvänds tidigare års uppgifter och man slipper fylla i dessa på nytt.

En annat skäl är att tjänsten utgår från en karta över Jordbrukarens marker. Kartan blir på så vis grunden i själva "blanketten", och Jordbrukaren kan klicka och skriva in vad som finns på respektive mark.

Risken för att göra kostsamma (för jordbrukaren) fel är dessutom betydligt mindre om jordbrukaren använder SAM Internet. Allt summeras automatiskt, och systemet hjälper till så att rätt uppgifter blir ifyllda.

Hur följer man upp en sådan här succé? Vilka utmaningar finns kvar?

Det finns många nya utmaningar i SAM Internet. En av de större är att bygga in en elektroniskt ändringsfunktion där jordbrukarna kan gå in och göra ändringar i sin ansökan efter att de skickat in den. Detta är inte möjligt idag.

Att få upp användningen ytterligare är ju den största utmaningen som finns framför oss. I nuläget skickar ca 23 500 jordbrukare in sin ansökan via internet men att få upp den siffran känns både utmanande och spännande.

Tack för pratstunden. Lycka till i tävlingen!

Guldlänken delas ut i samband med Offentliga Rummet, som i år hålls i Örebro den 29-31 Maj. 

/Johan Berndtsson