— 2 min read

Hårt vunna erfarenheter från e-handlare på Nordic eCommerce Summit

Read 1394 times

Nordic eCommerce Summit var hårt i år. ”Avskeda snabbt.” ”Brutalitet.” Så här i efterhand har jag kopplat ihop de här båda uttalandena från två helt olika presentationer.

Gary Vaynerchuk fick frågan hur man kunde hitta bra personal snabbt. Hans råd var att avskeda snabbt (”Fire fast”).

Ledordet för utvecklingen av Nelly.com var brutalitet, enligt grundaren Jarno Vanhatapio. Om något behövde göras – fatta snabba beslut och se till att det finns folk nog att genomföra. Behövs en programmerare, anställ tio.

Nelly.com @ Nordic eCommerce Summit

Muminmuggar.se @ Nordic eCommerce SummitMen allt var inte hårda teorier på Nordic eCommerce Summit 2011. På scen delade e-handlarna också med sig av sina erfarenheter.

Muminmuggar.se fick bättre respons när de började skicka ut mejlen efter 14. Tiden mellan 14 och 17 när folk har tråkigt på jobbet.

Bygghemma.se sa att de aldrig kan överleva om de ska konkurrera med pris. De ser sig som ett serviceföretag som ska hjälpa sina kunder. Därför började de producera egna så här gör du-filmer. Men det blev för dyrt att producera själva så nu har de outsourcat hela verksamheten och betalar ungefär 5 000 kronor per film.

Carpet Vista @ Nordic eCommerce Summit

Carpetvista.se uppmanade att automatisera allt som går att automatisera. Carpetvista skickar till exempel automatiskt ut uppföljningsmejl när mattan är levererad. Detta mejl är en möjlighet att göra en halvnöjd kund helnöjd. En annan sak de jobbat mycket med är ordningen som mattorna plockas på lagret för att undvika att springa runt för mycket.

BlekingeBilradio.se pratade också om vikten av att automatisera. ”Var inte snål. Jag vet att jag gör massor av fel”, sade Jimmy Öström. Han poängterade också att det är kunderna som bestämmer. ”Jag har ingen Facebooksida, förstår inte datorer och gillar inte mejl men du måste finnas där kunderna finnas.”

Blocket.se har som mål att ha 6 utvecklare per annan anställd.

Haléns.se berättade att när det finns 3-4 kommentarer på ett plagg ökar försäljningen drastiskt även om kommentarerna är negativa. Varje morgon får produktcheferna ett mejl med alla nya kommentarer på sina produkter. För att höja tryggheten hos köparna har Haléns infört ett antal små, enkla men ändå viktiga funktioner: bland annat kunderna kan med markera om ett plagg var litet, normalt eller stort. Det här har minskat returerna. Möjligheten att fråga på nätet minskar mängden frågor till kundtjänst eftersom fler kan se svaren på frågorna.

Några utvalda länkar till vad andra e-handlare skrev efter konferensen:

Se video från konferensen