— 1 min read

Hedersomnämnande: Polisens multifråga

Read 1513 times

Polisen fick ett hedersomnämnande på inUse Award 2016 för sin app Polisens multifråga. – Vi har helt enkelt lyssnat på användarna. Tagit med dem och låtit dem bestämma vad de behöver, säger Andreas Pardeike i Mobilitetsteamet på polisen.

Tidigare satt poliser i radiokö för att få uppgifter om en person eller en bil. Nu har man appen Polisens multifråga där man kollar själv och får svar direkt från alla register, om det finns något noterat. En superförbättring och en superapp för användaren. 

– Det började med att vi byggde en liten prototyp. Som de fick utvärdera själva. Sen har de kommit med feedback och vi har byggt på deras önskemål. Så vi har hela tiden haft den här kontakten med användarna. De har fått bestämma helt och hållet, säger Malin Brolien i Mobilitetsteamet på polisen.

–  Vi tänker inte som vi har tänkt förut utan vi löser problemen i deras vardag, vi är med där ute och ser vad de har för problem, säger Jesper Andersson i Mobilitetsteamet på polisen.

Hela inUse Award ser ju tydligt till användaren och helheten för en produkt eller tjänst. När polisen nu gjort just det, så tog man sig framåt med stora kliv.

– Tidigare jobbade man på ett gammalt sätt, vi försöker anamma de moderna tekniker som används i industrin och lyfter in dem direkt i polisen och hoppar över teknikglappet som fanns, säger Andreas Pardeike i Mobilitetsteamet på polisen.

Och man fortsätter även med fler saker efter Polisens multifråga.

– Det har varit väldigt taskig IT-miljö och dåliga redskap för polisen. Så idag har vi följt med dem och vi har  sett större behov av andra saker som vi jobbar på just nu, säger Mauricio Bustos i Mobilitetsteamet på polisen.

– En sak är en kommunikationsplattform som gör det säkrare för dem att kommunicera och hitta varandra på ett annat sätt. Mycket mer modernt. 

– Det här har efterlängtats jätttelänge, och nu har vi sett det och nu har vi möjlighet att utveckla.

Grattis till hedersomnämnandet!

Juryns motivering:

Appen Polisens multifråga gör polisarbetet säkrare, snabbare och effektivare. Sättet de skapat sitt digitala arbetsredskap – iterativt, fokuserat på verklig nytta och i nära samarbete med användarna – är dessutom ett föredöme för hela myndighets-Sverige.

Foto: Joakim Axelsson


De tio finalisterna var Hygglo, Dramatify, Polisens multifråga, Touchtech Vendo, SJ:s nya mobilapp, Dreams, Vodeville, Kry, Swish och Försäkringskassans Beräkna underhållsbidrag. Swish vann, Polisens multifråga och Dreams fick hedersomnämnande. 

Juryn för inUse Award 2016 bestod av Chris Lindgren, Anna Rosling Rönnlund, Carola Löfstrand, Johan Berndtsson och Jonas Söderström