— 1 min read

När pusselbitarna faller på plats

Read 1477 times

Mia Malmberg på inUse ger sin syn på sitt jobb, branschens utveckling och varför hon älskar Axure.

Hur ser en vanlig dag ut för dig som interaktionsdesigner, Mia Malmberg? 
– Analysera, skissa, dricka kaffe och stämma av med kund, och för att göra det ännu mer konkret:

 – Som interaktionsdesigner blir det mycket analyserande, jag gör research och användarstudier. Insikterna tar jag med mig när jag börjar skissa på en lösning. Det kan vara på papper, eller i digital prototypform, som hjälper till att visualisera det man kommit fram till. Jag är ju Axure-besatt och älskar att bygga prototyper i det programmet för att det är väldigt fritt. Det blir prototyper som man kan klicka sig runt i, de är enkla att exportera i HTML för att sända till kunden, designern eller utvecklaren som kan se hur flödena funkar.

Vad fick dig att börja på inUse?
– Möjligheten att jobba ännu mer nischat. Vi har en tydlig riktning och alla som jobbar här är otroligt kompetenta och samspelta. Det finns också en härlig kultur av att dela med sig av sin kompetens utåt genom inUse-kurser och blogg. Sen kändes det lockande att jobba på ett företag som anordnar något så bra som From Business to Buttons!

Vad är det i jobbet som du verkligen går igång på?
– Att man kommer i kontakt med så många olika branscher. Jag får insikt om deras vardag, deras problemställningar och får hjälpa till med att förbättra deras affär. En annan sak som jag verkligen får en kick av är när man kommer till insikt om användarnas beteenden. Det är som att lägga ett pussel när man gör tester och analyser. När bitarna börjar falla på plats har vi förutsättningarna för att börja skapa lösningarna – det är otroligt kul.

Hur tror du att din yrkesroll kommer förändras de kommande åren?
– Jag upplever att det har hänt mycket sedan jag tog examen för tio år sedan. Kunden inser mer och mer vikten av att förstå vad användaren behöver, och att styra mot de behoven för att uppnå önskad effekt. Det är mer analys nu, i ett tidigt skede, innan man ger sig in och börjar ”göra” lösningen. På det sättet tycker jag att branschen har mognat. Att nå önskad effekt är superhett nu och UX-rollen kommer att ta mer av den kakan. Det handlar inte bara om att skissa en wireframe längre, den ska vara baserad på något – en tydlig analys där man styr mot önskad effekt.