— 1 min read

Inspiration från Sveriges bästa sajter

Read 460 times

I veckan utsåg tidningen Internetworld Sveriges bästa sajter i ett gäng kategorier. En bra lista över bara vinnarna finns inte, men du kan läsa om dem på Topp 100-sajten. I det här inlägget tänkte jag plocka fram några snygga detaljer och funktioner från några av vinnarna.

När man scrollar i artiklarna på 1177 följer artikelnavigeringen med så att man lätt kan hoppa till olika delar av artikeln.

Med hjälp av stora tydliga sekundvisare som räknar ner i rask takt skapar Halens köplust. En del andra sajter har börjat med liknande nedräkningar som visar när dagens beställningar skickas iväg för leverans nästa dag. Även det ett sätt som kan få velande kunder att slå till.

I dagens mediebrus kan det vara svårt att veta vad som är dagens största nyheter i ett hastigt nyhetsflöde. DN:s lilla men ändå tydliga rad ger en bra överblick vid en snabb koll.

Med en tydlig uppmaning, en enkel betygsskala och en upplysning att det visas fler bilder om man klickar ökar Booli intresset att klicka vidare genom flera inspirationsbilder.

Riksdagen.se vann i första hand på sin öppna betaversion, vilket får ses som ett kraftigt underbetyg på övriga nominerade i klassen. Det intressantaste med bygget av nya Riksdagen.se är att de baserar hela sin infrastruktur på öppna API:er. Samma öppna API:er som vem som helst får använda och bygga nya tjänster med. Vi har tidigare skrivit om riksdagens API, dels en intervju med Lars Brink och en med Peter Krantz.

När man använder Svenska Turistföreningens sökfunktion ger den direkt förslag på vilket boende som stämmer med din sökning, men den ger också länkar till fler boenden i samma region.

Uppdrag Granskning är den första sajten byggd utifrån responsive design från Public Service-företaget, men troligen inte den sista. Här kan du läsa mer om hur tankarna och utmaningarna när SVT gjorde valet att använda en responsive design.