— 2 min read

Intranätverk 2013 - Spännande case, UX-trender, och "serviceredaktörer"

Read 1009 times

Kristian Norling, intranätstrateg och numera också konferensarrangör, öppnade konferensen Intranätverk med att säga att han var nervös. Men det hade han ingen anledning att vara. Dagen bjöd på flera riktigt bra föredrag och massor av inspirerande diskussioner med spännande människor - vad mer kan man begära?

Jonas Söderström öppnade lika säkert som vanligt. Han berättade om ett av inUse intranätcase där vi tog fram ett intranät där design och innehåll ändrades på fredagar, liknande dagspressens sätt att arbeta med helgbilagor, tänk Di Weekend. Mer bilder, längre, mer reflekterande artiklar etc.

Martina Törnell från Region Halland bjöd sedan på en spännande berättelse om utvecklingen av deras intranät. Andra som bjöd på liknande berättelser under dagen var Göran Westerlund från Alingsås kommun, och Emil Öberg från Uppsala Universitet. Det är *alltid* intressant att höra om andra case. Emil lyckades dessutom få till dagens snyggaste rebus när han med nedanstående bild berättade om vikten av att leverera, även om allt inte är perfekt... Emil Öberg, Uppsala Universitet - Behovsdriven utveckling på Intranätverk 2013 Åsa Wendel fick prata ensam om 5 UX-trender som lyfter ditt intranät eftersom Anders hade blivit sjuk. En av de trender som Åsa tog upp tycker jag är särskilt tydlig och intressant, även om den kan tyckas vara en detalj. Scroll har blivit "det nya klicka". Sidor på webben är idag hur långa som helst, och dessa långa sidor används på minst tre olika sätt:
  1. Facebook, LinkedIn, Pinterest och andra använder detta för att mata på med mer och mer information allteftersom användaren scrollar ner.
  2. Apple och många andra skapar långa sidor som för ett par år sedan definitivt hade delats upp i olika sidor, eller hanterats med en karusell.
  3. Google använder en lång sida med mycket visuella effekter för att förklara hur sök fungerar.
Allt detta är sådant som är direkt överförbart till intranät, och något som vi kommer att se inom kort. Slutligen. Det är alltid intressant att höra människor som verkligen är engagerade. Den här konferensen är förvisso full av sådana människor, men när Fredrik Wackå pratade om serviceredaktören, och om hur intranätredaktionerna måste förändras, blir jag riktigt varm inombords. "En vanliga redaktör tycker om att skriva. Serviceredaktören tycker om att se andra lyckas." Fredrik poängterar gång efter annan att det inte spelar någon roll vilka effekter vi vill åstadkomma, eller vilka mål vi sätter upp, om inte redaktörerna är med och förstår sin roll, så blir det inget. Åh. Förresten. En sak till. Effektstyrning och effektkartläggning har verkligen fått genomslag, också i intranätcommunityn. Väldigt många använder våra metoder rakt av, och en del kör med marginellt modifierade varianter. Det är jättekul så klart! I en av pauserna under konferensen berättade en fd anställd på ett av de företag som arbetar med effektkartläggning - utan att kalla det för det - att de är rädda för att hänvisa till begreppen Effektstyrning och Effektkarta eftersom de är varumärken som ägs av inUse. Ja, Effektstyrning och Effektkarta ägs av inUse - men det innebär inte att vi inte vill att alla skall jobba med våra metoder, vi utbildar ju hundratals personer i metoderna varje år. Så sluta oroa er, vi VILL att ni använder våra metoder, men berätta gärna om dess ursprung och var man kan läsa och lära sig mer - även om ni tycker att ni gjort små modifieringar. We love you all! =) Tyvärr kan jag inte vara med på konferensens andra dag. Den ser ut att bli minst lika spännande som den första. Och med så inspirerande människor på plats kan det bara bli succé. Tack alla ni som var på plats, och ett extra tack till Kristian så klart. Ni är underbara!