— 2 min read

Intranets2014: smart mobil lösning för poliser

Read 825 times

Av en slump hölls den svenska konferensen Intranätverk precis samtidigt som konferensen Intanets2014 i Sydney i Australien - "The biggest intranet event in the southern hemisphere".

Fast inte precis samtidigt då, för med en tidsskillnad på 8 timmar kom den svenska konferensen igång just när den på andra sidan jorden slutade för dagen, vilket skapade en kul global dialog på twitter med #intranet-hashtaggar:

hashtag-battle

I Australien var det dock tydligt, att fler och fler pratar om "the digital workplace" i stället för "intranet". Termen intranät är helt enkelt för begränsad för att täcka den nya, allt mer sammansatta digitala miljö som präglar våra arbetsplatser.

Det mest intressanta som presenterades i Sydney var nog den applikation för Queensland-polisen som Cornè Grotius från SMSMT visade - inte minst mot bakgrund av de problem den svenska polisen haft med sina system. corne gropius visar Queensland-polisens app för att söka i register

När Queenslandpolisen tidigare velat kontrollera ett misstänkt fordon, använde de radio. De bokstaverade bilnummer för en operatör, som i sin tur sökte i tre olika register (bilregister, ägarregister, och kriminalhistorieregister). När det var klart berättade operatören över radio att bilen hörde till den-och-den, som till exempel var efterlyst för brott. Men någon bild gick inte att få fram, så poliserna var aldrig säkra på om det var samma person som körde bilen just nu - eller någon helt annan. Och hela processen tog lång tid. Uppenbart var det ett väldigt ineffektivt arbetssätt.

Den nya lösningen är en mobilapp, som söker i alla tre registren samtidigt, och presenterar ett samlat resultat, mycket elegant resultat. Det syns i den länkade presentationen nedan, och skymtar förbi i reklamfilmen från SMSMT under det.

Det som imponerade mest på mig var två saker.

För det första att man inte gått i jättesystemfällan, och valt att ersätta de bakomliggande databaserna något helt nytt i ett megaprojekt, med fagra påståenden om fördelarna med att integrera allting. (Vi vet ju hur det brukar sluta.) Istället har man byggt en mellantjänst, ett yttre skal med web services, som hämtar info från de underliggande systemen. Och poliserna behöver inte bry sig om att informationen kommer från tre olika källor - allt presenteras i ett riktigt bra, samlat gränssnitt.

Det andra som imponerade var att man gjort lösningen mobil från början, och lagt den i helt vanliga smartphones och surfplattor. I Sverige har polisen en delvis annorlunda lösning: ANPR-systemet består av kameror som automatiskt läser av nummerskyltar (vilket det australiska systemet inte gör) och kontrollerar dem mot uppgifter från Vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon. Resultatet presenteras på en speciell terminal i bilen. Det svenska systemet är alltså i mycket högre grad låst till en hårdvara för presentationen. Det minskar möjligheterna att anpassa eller bygga ut det.

ANPR söker nämligen inte heller på personer kring bilen, och kan inte visa dem på bild. Det australiensiska systemet plockar även fram bilder på personer med anknytning till ägaren, om denne finns i kriminalregistret. Om personen har vapenlicens, eller har en historia av våld, varnar också appen tydligt poliserna för riskerna, om de måste stoppa bilen eller kontrollera personerna i den.

Hur mycket av det som skulle gå att göra i Sverige vet jag inte på rak arm - Polisdatalagen hindrar ibland på bisarra sätt utbyte av data mellan poliser som bokstavligen sitter bredvid varandra.

Systemet i Queensland har fått ett mycket gott mottagande av poliser på fältet. Gränssnittet och interaktion verkar dessutom vara riktigt bra - en riktigt bra "digital workplace" för poliserna med andra ord.