As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 2 min read

inUse förenklade Västra Götalandsregionens fakturahantering : ”Hur man arbetade känns unikt”

Read 2134 times

Projektet med att utforma ett nytt IT-system för fakturor är snart i hamn och inUse arbete har haft stor betydelse för att göra hanteringen enklare inom regionen.

— inUse lyssnade verkligen in vad de som jobbar med systemet behöver, vände och vred på olika saker för att göra det så bra som möjligt. Hur man arbetade med utvecklingen känns unikt, säger Kerstin Dernsjö förvaltningsledare på Västra Götalandsregionen.
 

— Den stora grejen var att vi hjälpte dem att sätt ord på krav som fanns men som inte var uttalade och tack vare det kunde vi skapa en gemensam arbetsprocess, säger Louise Broo Pihlgren, UX Designer på inUse som arbetat i projektet i fyra år varav ett som produktägare.

I Västra Götalandsregionen ingår flera sjukhus och regionen köper även vård utifrån. Tidigare fanns det många olika typer av system för hanteringen av fakturor vilket gjorde att det ofta var krångligt och tog onödigt lång tid att hantera dem. Det var ett faktum att ett nytt gemensamt system behövde utvecklas.

— Det var en teknisk nödvändighet, vi hade ett gammalt system som höll på att självdö, säger Bo-Gunnar Isberg, it-projektledare på Västra Götalandsregionen när vi pratade med honom i maj 2020.

 

En form av verksamhetsutveckling

Projektet har pågått i fyra år och har avslutats under våren men inUse är med och arbetar med uppdraget ett tag till. Och processen har skett i flera steg och skillnaderna är stora mot hur det var tidigare.

— Det handlade både om effektivisering och att göra olika samordningsinsatser. Genom att jobba mycket med att visualisera och göra klickbara prototyper blev det konkret för användarna. En jättestor fördel har varit att det var personer inom regionen som skulle jobba med gränssnittet. Vi satte upp olika testmiljöer och kunde testköra mycket, berättar Louise Broo Pihlgren.

— Det går mycket fortare nu och man slipper att göra massa delmoment då många funktioner kan göras på en och samma gång. Det har blivit väldigt, väldigt bra och inUse har varit kompetenta, lyhörda och kunniga och verkligen satt sig in i vårt arbete för att utveckla en bra produkt. Vi har haft ett väldigt nära samarbete, säger Kerstin Dernsjö.

Systemet som utvecklats är en webbaserad applikation där inloggning görs med strikta sekretesskrav och det passar nu också ihop med övriga system. De höga sekretesskraven var en utmaning i arbetet. 

— Vårt arbete var till stor del en form av verksamhetsutveckling och vi hjälpte till att ta fram underlag. En av de största vinsterna är att det numera är enkelt att registrera all informationen kopplad till de digitala fakturorna, säger Louise Broo Pihlgren.

— Nu blir nästa steg att de privata vårdgivarna ska skicka in sina fakturor digitalt, säger Kerstin Dernsjö.

Behöver ni hjälp med att få ett lyft via era system? Kontakta oss!