As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 1 min read

inUse medskapare till expertpodd om AI

Read 2016 times

Innehållet är skapat av människor, förutom AI-musiken i slutet av varje avsnitt. Eliza – The Beyond AI Podcast är en ny podd av och med en Service Designer från inUse och en AI-expert från universitetet.  – Podden ger oss en chans att granska hur AI-tekniken påverkar våra liv, säger Sepideh Pashami, Senior Lecturer inom AI och Machine Learning.

AI påverkar oss dagligen. På fler sätt än vad vi ofta tror. Läskigt? Det behöver det inte vara. Men det är kanske skönt att få insikt och dessutom fundera över och ifrågasätta hur det går till. 

inUse har hjälpt till att producera och medverka i den nya podden Eliza – The Beyond AI Podcast. Den har premiär nu och en andra säsong är redan spikad.

– Syftet med podden är inte bara att ge våra lyssnare en djupare förståelse för vad AI är kapabelt till idag utan också att ge olika perspektiv på tekniken och dess användning, säger Sepideh Pashami, Senior Lecturer inom AI och Machine Learning på Halmstad universitet.

– Vi tror att vi genom diskussion och kritiskt tänkande i ett brett spektrum av ämnen kan vi undersöka förväntningarna på tekniken, lyfta fram brister och bidra till att bygga upp en bättre framtid.

Man behöver skapa förståelse för AI, ofta genom olika sätt att tänka.

– Tanken är att vi från inUse ska bistå med en designröst och att min kollega Sepideh Pashami är den mer tekniska rösten i sammanhanget, säger Amanda Åberg, Service- och UX Designer på inUse.

Experter som gäster i AI-podden

Olika ingångar på ämnet har också de olika experterna som är gäster i programmen.

– Det är alltifrån ingenjörer till design-etnografer och folk som jobbar med AI varje dag, till exempel i spelutvecklingsbranschen. Lyssnar man på alla avsnitt får man en väldigt bred bild av vad AI är och vad vi använder det till idag, säger Amanda.

– Podden tar även upp en del kritiska perspektiv och vi diskuterar vad som händer när tekniken går före samhället och lagarna. Jag tror det är viktigt att både diskutera och informera kring vad som är möjligt och hur det kommer att påverka våra samhällen framöver.

Amanda och Sepideh har gjort klart för att spela in en andra säsong. Och konkurrensen från AI som programledare känner än så länge inte Amanda av.

– Det finns ju även helt och hållet AI-genererade poddar nuförtiden men där känner jag personligen att man går miste om något. 


inUse hjälper dig med era designbehov – exempelvis inom tjänster, hållbarhet eller varför inte event?