— 2 min read

inUse stärker företags kunskaper om AI i unikt projekt: ”inUse kom med oerhört viktiga inspel”

Read 416 times

Nyligen genomfördes Halland Tech Week i Halmstad och bland annat möttes företag som utbildats av inUse i ett projekt om hur de kan jobba med artificiell intelligens, AI. Företagen berättade hur de stärkt sin position och tagit flera steg framåt i sin affärsutveckling tack vare projektet.

— När det kommer ny teknik så måste man applicera den, säger Christian Lindquist från Turon Medtech som är ett av de företag som deltar i projektet.

Sedan januari 2020 har några utvalda små och medelstora företag i Halland fått möjligheten att utvecklas och coachas inom AI-driven design. I projektet som heter AI.m, har 18 företag fått lära sig mer om artificiell intelligens, människocentrerad design och affärsutveckling för att på så sätt kunna öka sin konkurrenskraft. inUse är ett av bolagen som står bakom projektet och bidrar med kunskap och kompetens inom UX Design och Service Design. 

Flera designers från inUse är engagerade och ansvarig från inUse är Design Director Pontus Wärnestål som också är docent vid Akademin för informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad

— AI.m-upplägget ger två stora positiva effekter. Dels får inUse möjlighet att bidra med sin expertkompetens inom UX och tjänstedesign. Dels är detta samtidigt kompetensutveckling för inUse, då våra designers snabbt får rik erfarenhet i designproblem som uppstår då vi använder Machine Learning och andra AI-tekniker i prototyperna som byggs i projektet.

Lärdomar om vad som ger mest effekt

Under Halland Tech Week möttes de tre företagen i ett samtal om vad satsningen hittills inneburit för dem. Ett av företagen är Ensolution och de ser att AI.m-projektet har fått dem att utvecklas på många olika sätt.

— De var hårda på AI.m och det var viktigt att vi gjorde vissa vägval. Vad är bäst för kunden och vad ger mest effekt i slutändan? berättar CEO Karin Lundgren. 

— inUse kom med viktiga inspel om UX-design som är oerhört viktigt för oss som jobbar med en konsumentorienterad tjänst. De hjälpte oss bland annat med kartläggning av offentligt stöd, så det var väldigt värdefullt, menar Mikael Josander CEO för Remainly som är ett annat företag i projektet.

— I nuläget vänder sig AI.m till små och medelstora företag i Halland. Modellen har visat sig vara så framgångsrik att vi nu skissar på hur vi dels kan serva även andra typer av företag, dels andra typer av aktörer. Myndigheter och andra offentliga aktörer har visat stort intresse för att komma igång med design av AI-drivna tjänster, säger Design Director på inUse och AI.m-medgrundare Pontus Wärnestål.

AI.m är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad och företagsinkubatorn Highfive.

Är du nyfiken på hur AI-driven design kan hjälpa ditt företag? Under hösten och våren håller inUse två kurser i ämnet. Du kan läsa mer om det och anmäla dig här


I bild: Grundarna till AI.m, Anna Petersson, Pontus Wärnestål och Stefan Byttner. Foto: Linnéa Andersson