As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 1 min read

Istället för bil

Read 980 times

Det är söndag och jag och min familj är på landet. Landet är på Österlen och imorgon börjar en ny arbetsvecka. I Malmö. I fredags åkte vi ut med tåg och buss. Det är väldigt skönt att man kan det – även om det tar lite tid. Men desto värre är det att åka hem, en söndag. Ok. Kollektivtrafiken är till för de permanent boende. Fair enough.

Vi har precis fått ställa av vår gamla Volvo. Den gick inte igenom besiktningen – som väntat – och vi vill inte fixa till den heller. Den dra alldeles för mycket bensin och släpper ut för mycket koldioxid för att vi ska åka omkring i den med gott samvete. Så frågan kommer upp om vi ska söka efter en ny begagnad bil. Men alla dessa förtäckta automater som börjat dyka upp som bara väntas på att sättas i bruk och tvinga alla till boendeparkering gör det mindre lockande. Vi behöver ingen bil i stan och i veckorna blir det bara en belastning och en kostnad. (I stan är naturligtvis cykeln den enda och bästa alternativet. Yeah!)

Jag kommer tänka på WhipCar.com som jag hörde co-founder Vinay Gupta prata sig varm om på Media Evolution The Conference för drygt två veckor sedan. WhipCar gör det möjligt för bilägare att hyra ut sina bilar när de inte är i bruk, till sådana som oss som inte har någon bil. Jag blir glad när jag kollar in deras sajt, hela konceptet känns sprunget ur ett genuint engagemang och jag tror framgången (de är störst i sitt slag och redan efter sex månader hade de 1000 bilar att välja mellan) ligger mycket i att det är tydligt hur det fungerar och att det verkar så enkelt.

Startsträckan känns kort helt enkelt. ;) Ingen avgift för medlemskap och nyckel lämnas över av ägaren själv. De finns i 450 städer. I UK…

Men Sverige då? Här har flexidrive.com startat enligt samma koncept. De har drygt 250 bilar anslutna och än så länge bara en handfull i Malmö. Jag väntar och hoppas på att fler och fler ska ansluta sig.

Under tiden får vi förlita oss på kollektivtrafiken. Hur vi kommer hem idag då? Jo, som tur är våra grannar också här i helgen och under gemensam middag igår fick vi ”självfallet” som svar på frågan om vi kunde få skjuts till vår närmaste tågstation.