— 1 min read

Jävla skitinlägg

Read 305 times

Min kollega Jonas Söderström skrev för någon vecka sedan om dåligt designade ljusknappar, vilket fick mig att återuppta en annan knapprelaterad spaning som irriterat mig de senaste åren. I vår strävan efter att bli ett miljövänligare och mindre slösaktigt land började toalettillverkare för några år sedan göra klosetter med två olika spolningar - en liten och en stor. Smart och bra! Problemet uppstår när vissa av sagda toalettillverkare gör konstiga spolknappar. Jag ber er ha överseende med den dåliga bildkvalitén (dålig mobilkamera i kombination med krogbesök ger sådana resultat ...).

 

På bilderna ovan har man gjort en kombinerad knapp (en två-i-en-lösning). Men vid spolögonblicket blir jag förvirrad. Min spontana tanke blir att trycka på den lilla knappen - liten knapp, liten spolning tänker jag. Problemet är att när jag försöker trycka ner den lilla knappen så hänger den stora knappen med i trycket. Om detta är resultatet av mina stora fingrar eller någon mekanisk konstruktion blir jag inte klok på (inte ens med mitt lillfinger kan jag trycka ner den lilla knappen). Trycker man ner den stora knappen blir den lilla kvar. Väldigt förvirrande tycker jag och går ut och tar en drink till (givetvis för att få tag i en drinkpinne - allt i vetenskapens namn!). Så vid nästa toalettbesök försöker jag peta ner den lilla knappen med drinkpinnen och upptäcker då att det faktiskt är en mekanisk konstruktion som även gör att den stora knappen följer med. Dålig design kan alltså leda till ökat allkoholintag ...

Men det finns vissa toalettillverkare som har tänkt till. Nedan har vi två bra och tydliga lösningar som inte bidrar till att skada min redan trötta lever ytterligare. Den första bilden är tagen på vårt Malmökontor (givetvis hade vi krav på användarvänliga toaletter när vi flyttade in).

/Jon Karlsson