— 1 min read

Jonas i Baku: Kritiska bloggare misshandlade och fängslade

Read 293 times

Js_small Hej Jonas! Var i världen är du just nu?

- I Baku, Azerbajdzjan.

Det låter som om det kunde vara rätt varmt?
- 30 grader, men hettan är alldeles torr, inte en gnutta fukt, så den känns knappast.

Vad gör du där?

- Jag utbildar lokala journalister och bloggare i webbpublicering och att skriva för webb. Det är ett uppdrag från Europarådet och EU.

Du är ofta ute och reser: Belarus, Litauen, Ryssland, nu Azerbajdzjan ... hur kommer det sig?

- Mina uppdrag har samband med länder som finns lågt ner på Worldwide Freedom of Press Index.

- Direkt censur är ovanligt idag, men det finns många andra sätt för myndigheter att försvåra eller hindra en oppositionell tidning från att komma ut. Det kanske plötsligt är "slut" på papper att trycka på, eller så är det "fullt" i postsystemet och tidningen kan tyvärr inte distribueras. I sådana lägen är webben kanske det enda alternativet för att föra ut sitt budskap.

Och om jag förstår det rätt så, där du är nu har säkerhetstjänsten förhört de som röstade på grannlandet i Eurovisionsschlagerfestivalen?

- Ja. Vad värre är, kritiska bloggare sitter just nu fängslade efter att först blivit misshandlade och därefter utsatta för en sluten prelimnär domstolsprövning.

Oj, det är ju fruktansvärt. Vad finns det mer för hinder?

- Infrastrukturen är ofta dålig i dessa länder, internetaccess är mycket dyrt ... men det finns alltid sätt att ta sig framåt, om än med små steg. Demokratin är omöjlig att stoppa i längden. Som man ser på grannlandet söderut, så kan förändringar komma mycket snabbt och oväntat.

Till sist, varför gör du detta? Vad får du ut av det?

- Det är en otrolig förmån att få resa ut och möta folk som kämpar på, mot alla odds, och med så otroligt mycket mindre resurser än vi.

- Att jag gör det här har att göra med mottot vi har på inUse, som också var ett av de viktigaste skälen till att jag började på företaget: vi vill använda IT till att förändra världen till det bättre.

Tack Jonas - jag ser fram emot att höra mer om din senaste resa när vi träffas nästa gång.

/Johan Berndtsson