— 1 min read

Feedback gör en bra design fantastisk

Read 432 times

Väl framförd feedback gör en bra design helt fantastisk, och tar dig som jobbar med design till nästa nivå. Anastasia Szmulik på Atlas Copco gick kursen ”Att ge och ta emot designfeedback” på inUse Academy och kan bara hålla med.

Anastasia Szmulik arbetar som User Experience Lead på Atlas Copco. Hon är chef för en grupp UX designers på bolaget och gick i våras kursen ”Att ge och ta emot designfeedback” på inUse Academy.

– Att ge återkoppling är viktigt i mitt dagliga arbete. Både på mikronivå och i det större sammanhanget. Och det är samtidigt en stor utmaning att göra det på ett bra sätt.

I det arbetet är vägen framåt något av det viktigaste för Anastasia. Målet ska hela tiden vara att feedbacken kan göra designen bättre, vilket i nästa skede gör en bättre produkt.

– Nyckeln är att framföra kritiken på sätt så den inte blir personlig. Något av det bästa på kursen var när vi gick igenom de vanligaste reaktionerna när man ger feedback och att det ligger mycket psykologi bakom. Genom att ändra tankemönster och hur man talar om designen kan man påverka till det positiva. Det gäller även för den som tar emot feedbacken att släppa det ”konstnärliga” och se till produkten.

– En sak till som jag lärde mig var att släppa det där man lär sig i skolan: Att man ska säga tre positiva saker och sedan en negativ. Det är oftast mycket bättre att gå rakt på sak –om man säger det på rätt sätt. Otroligt befriande!

Superkraften i dig

Enligt kursledare David de Léon är konsten att kunna ge bra feedback något av en superkraft, som är kraften och potentialen att verkligen utveckla design och personal. 

– De flesta som jobbar med produktutveckling vet att riktigt bra feedback kan lyfta en design till nya höjder, sätta igång en grupp som fastnat, eller gjuta mod och lust i ett team som tappat suget. Istället är det något som många undviker, är osäkra på hur man gör, och till och med finner obehagligt. Därför en kurs. För den som vågar. För den som vill bli bäst och hjälpa sitt team att bli bäst, säger David de Léon, Director på inUse och kursledare.

Läs mer om kursen som ger dig superkrafter.