— 1 min read

Lillebror slår tillbaka

Read 641 times

Littlebrother"- It's perfectly reasonable for the police to conduct their investigations by starting with data-mining ... just helping them sort through the haystack to find the needle.
- But by taking in all that data from the transit system,they're creating the haystack."

Det är 17-årige Marcus som grälar med sin pappa om det verkligen är rimligt att polisen genomsöker alla data för alla resor med kollektivtrafiken, för att hitta terrorister med förmodat "avvikande resemönster". Scenen är från Cory Doctorows roman Little Brother (som man definitivt  bör läsa - kan till och med göras online om man orkar).

Reality-check på romanen kom i en översiktsartikel i Economist häromveckan. Där avslöjas att  flera av delarna i det amerikanska Total Information Awareness-programmet har drivits vidare i hemlighet, trots att kongressen stoppade det i september 2003. (Data mining: Know-alls, 25 sep 2008)

Men artikeln beskriver hur många regeringar värden över driver olika typer av datamining-projekt i "kampen mot terror" eller av polisiära skäl; även den svenska FRA-lagen finns med.

"Little Brother" är en smart och spännande ungdomsroman, som dessutom är späckad med riktiga förklaringar av hacking, krypto, datorer, säkerhet, och inte minst, personlig integritet. De är lite grann som Heinleins bästa ungdomsromaner från 50-talet (Egen rymddräkt finnes, t.ex.), fast för en ny tid. Och så har den det där genuint amerikanska rättspatoset:

"- Dad! They're talking about investigating practically every person in the city of San Fransisco. What about the Bill of Rights?
- The Bill of Rights was written before data-mining, he said."

 

Fler skönlitterära boktips: den relaterade Cyberiaden  och Ms fnd in a Lbry