— 1 min read

Maria Nivas drömprojekt: innovativa e-läromedel

Read 986 times

Första gången Maria Niva kände att hon ville arbeta med UX-design var när hon för 20 år sedan var lärarassistent på en särskola och upplevde att det saknades anpassade läromedel. Sen dess har hon designat åt stora myndigheter, startups och multinationella företag. Nu har InUse glädjen att ta del av Maria Nivas kompetens och skärpa och framöver vill hon gärna arbeta mer med innovation. Drömprojekt är just e-läromedel och uppdrag som har koppling till både hållbarhet och pedagogik.

Vad var det som lockade med InUse?

– Jag kom i kontakt med inUse för några år sedan och förstod att företaget lägger ner mycket tid på research och användarstudier i uppdragen. Det tyckte jag var väldigt bra eftersom god research är grunden för alla projekt. Gör man inte researchen ordentligt blir slutresultatet sämre. Sen hörde jag från andra att det fanns en trevlig och hjärtlig kultur här, något jag verkligen märkt av sen jag började. Det finns en fin ”delningskultur” som också är inlyssnande och lyhörd. 

Vad ser du mest fram emot?

– Jag vill jobba mer med innovation på olika sätt, gärna med e-läromedel av olika slag. Jag insåg att jag ville arbeta med UX-design då jag var lärarassistent i en särskola direkt efter gymnasiet. Läromedlen var inte anpassade för elevernas behov och de hade svårt att ta till sig kunskap. Redan då försökte jag själv utveckla olika verktyg och hjälpmedel. Men det var innan jag hade utbildat mig inom området. Andra områden jag gärna skulle vilja jobba mer med är projekt där man går djupare in på beteenden och med bra design skapar positiva beteendeförändringar.

Vad hoppas du kunna bidra med?

– Idag låter det lite som en kliché men jag har alltid velat bidra till social och ekologisk hållbarhet. Jag ser att jag är bra på att koppla ihop stora samband, se helheter och vrida och vända på problem. Kreativ problemlösning helt enkelt. Jag kommer framförallt jobba med UX-research men har alltid jobbat i gränslandet mellan UX-design och tjänstedesign också.

Du har jobbat inom området ett bra tag nu, vilka är de största lärdomarna?

– En viktig insikt är att förändring i allmänhet är jobbigt men att det i en utvecklingsprocess är helt ok att inte veta allt på en gång. En annan insikt är att vi konsulter ibland kan göra saker lite väl fort. De mest lyckade uppdragen har varit då det gjorts en ordentlig introduktion och kunden har förstått varför vi gör som vi gör och vilka metoder vi kommer använda oss av. Samtidigt går utvecklingen  inom IT väldigt fort och vi behöver hela tiden uppdatera oss.

Maria Niva har en magister i Interaktionsdesign samt en kandidat i industridesign från Designhögskolan i Umeå. Hon har även läst två år på Civilingenjörsprogrammet i Interaktionsteknik och Design vid Umeå Universitet. 


Är du sugen på att bli vår nästa nya kollega? Tveka inte. Hör av dig till oss här!