— 1 min read

Medicinsk studie direkt i fickan

Read 898 times

Apple Watch i all ära, men vi på inUse tycker det mest intressanta under gårdagens Apple-event var ResearchKit, ett ramverk som ska underlätta medicinska studier.

Det har sedan länge varit möjligt att mäta steg, löprundor och puls med de flesta smartphones. Nu tar Apple steget för att fokusera ännu mer på medicinska studier med hjälp av ResearchKit. Som är ett ramverk som samlar in data från användaren och kommer att släppas fritt till utvecklare under nästa månad.

Värdefullt i forskning

Vi på inUse är otroligt peppade och ser att ramverket har enorm potential att förändra livet för många.

– ResearchKit kommer att nå miljoner iPhone-användare och kan kontinuerligt samla in data, inte bara vid vissa tidpunkter som är fallet i många av dagens kliniska studier. Dessutom rör det sig om att få stora mängder data av bra objektiv kvalitet, menar Staffan Schröder, User Experience Designer på inUse.

Det som också är unikt är att användaren själv kan välja vilka data hen vill delge och endast det sjukhus eller universitet som utför studien får ta del av informationen. Apple ska inte ha någon insyn.

Redan fem appar

Det är också mycket mer än bara puls och steg som kommer att kunna mätas. Exempel är reaktionsförmåga genom tryck på skärmen, syn- och hörseltest och även röst ska kunna spelas in och analyseras. Det kommer att ge forskare en bättre och mer komplett bild om hur användarens liv ser ut. När ResearchKit släpps nästa månad är det som öppen källkod så att vem som helst ska kunna utforma appar för studier.

– Med ResearchKit kommer forskare få in massor av data som kan hjälpa till att hitta lösningar som förändrar världen, säger Staffan Schröder. 

De första fem apparna släpptes igår och ingår i studier för astma, Parkinson, diabetes, bröstcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Bakom dem står bland annat Stanford University och University of Oxford. 

Apparna har redan nu fått positiv feedback i betygs- och kommentarfältet i Appstore:

Having a family history with Cardiovascular Disease, I can't wait to be a part of history by not only participating in ground breaking technology opportunities, but also posting the first review as to why I am supporting and encouraging to help further the research for Cardiovascular Disease to all Apple users!

Ännu närmare användaren

Staffan ser också stora möjligheter om det i framtiden kan bli öppet för designer och UX-are att kunna använda den öppna koden:

– Vi skulle kunna göra undersökningar för att ta del av våra användares vardag till exempel. Om vi gör målgruppsintervjuer med hjälp av Researchkit kan vi följa en mycket större målgrupp och lära känna dem ännu bättre. På så sätt förstår vi dem bättre och kan designa ännu bättre lösningar.