— 2 min read

Mitt första "köp" på iTunes Store

Read 247 times

Jettie_2

Äntligen så har svenska Jettie släppt sin nya skiva och jag måste självklart ha den... NU!

Tyvärr så släpps den inte i Sverige på ett tag så jag tänkte ge Apples iTunes Store en chans, de gör ju användbara grejer har jag hört. Från skivbolagets hemsida finns en länk som gör att mitt iTunes öppnas och visar skivan.

Smidigt indeed!

Jag godkänner deras avtal och börjar skapa ett nytt konto. Lite misstänksamt kikar jag neråt och märker att jag inte kan ändra land. Givetvis vill jag välja landet Sverige. Då borde jag få svenskt språk och andra bra systemanpassningar, men det går inte.

OK, jag googlar och hittar siten för svenska iTunes. Där klickar jag på "Köp musik nu" för att förhoppningsvis komma till svenska iTunes Store. Men icke, jag får återigen upp den amerikanska affären. Då får jag väl köpa skivan därifrån då, jag kan ju engelska trots allt.

Jag börjar återigen att skapa ett konto. Det där med Zip Code och State vet jag kan ställa till problem men det kan jag säkert gå runt. Jag förstår fortfarande inte varför det inte går att ändra land här.

När jag fyllt i mina uppgifter och hittat på en Zip Code så klickar jag OK.

Nähepp systemet är tydligen känslig för värdena som matas in för Zip Code, vilket väl är bra på sätt och vis. Till slut så googlar jag fram korrekta (men påhittade) uppgifter som systemet godtar.

Va bra!

Snart har jag mina låtar!

Nu fyller jag i mitt kreditkortsnummer (ush gillar aldrig att göra det online) och hoppas iTunes sådär smidigt bara ska börja spela mina nya låtar.

ICKE!!!

När jag äntligen lyckats lura systemet tillräckligt för att se ljuset i tunneln så blir det svart igen. Det verkar nämligen som om systemet känner av att uppgifterna från mitt Mastercard inte stämmer överens med den staten jag valt. Alltså att den serien inte används av banker där (eller något liknande).

Jag vet att min kompis Putte är kung på Mac och han borde ju veta hur det här funkar. Men innan jag bestämmer mig för att be om hjälp där så googlar jag lite till. Det måste ju finnas ett sätt att sätta upp ett konto utanför Amerika.

Till slut så hittar jag faktiskt att jag kan ändra vilket land iTunes Store ska vara inställt på. Av någon outgrundlig anledning är denna funktion placerad där jag godkänner avtalet för att skapa ett nytt konto...

Men OK, nu har jag hittat den svenska affären och det där ljuset i tunneln kan faktiskt helt spricka igenom och explodera i en supernova av ljuv musikupplevelse.

Nu ska jag köpa min skiva!

Men vad händer, skivan finns bara i den amerikanska versionen utav iTunes Store och inte i den svenska...

Jag orkar inte mer. Ska det vara såhär?

/Anders Flygh

PS. Fotot är taget av Calle Abrahamsson. DS.