— 2 min read

”Något som gör research kraftfullt och smidigt”

Read 309 times

Ett livegränssnitt där man kan se användarnas skärm och ansikte samtidigt, medan de testar appar och sajter. Och utan att installera mer än ett tillägg till webbläsaren. Det vore något, va? Nu lanseras Lookback Live. – Något som gör research kraftfullt och smidigt, säger Mai-Li Hammargren på Lookback.

Boka din Early Bird-biljett till From Business to Buttons nu!

När man sätter upp användningstester med kameror och bjuder in testpersoner så finns det många svårigheter. Personerna beter sig till att börja med kanske inte som de skulle gjort om de använt tjänsten i sin vanliga miljö. Och sen finns problematiken med att kombinera ihop skärmdumparna med sekvenserna med användarna och med de kommentarer de kanske fick, och lämnade ifrån sig, under tiden. Dessutom får man kanske ha flera kameror för att fånga ansiktsuttryck från olika vinklar.

Man skulle vilja ha allt på ett ställe. Och gärna möjligheten att göra det live. Ni vet hur mycket empati det väcker när man ser sin produkt eller tjänst användas live. Allt detta har man på Lookback tagit fasta på. Nu släpper man sin Lookback Live.

– Man kan spela in användaren, man kan titta på inspelningen samtidigt. Det är precis som att stå på andra sidan spegeln i ett testrum, alla kan titta på när testerna utförs, säger Mai-Li Hammargren på Lookback.

De som utför testet kan ge instruktioner under tiden.

– De kan knacka på, ge kommentarer.

Allt spelas in, skärmen, användarens ansikte och röst samt komentarer – och laddas upp på lookback.io.

Man kan göra det globalt, när som, hur som.

– Ett exempel är Netflix, de reser väldigt mycket, de testar användare i hela världen, de skickar ibland ut satelitteam till exempelvis Indien för att se användarna där. Nu kan man med hela sitt team i USA se när någon tittar på Netflix i Indien.

En grundbult för Lookback

Idén med Lookbacks funktioner kommer bland annat från en av grundarna, Nevyn Bengtsson. Bengtsson var Lead Developer när Spotify lanserade sin första iPhone-app.

Han insåg behovet av att kunna testa produkten i användares naturliga miljö när en designer på Spotify till sin förfäran sett hur en användare misslyckats med att använda appen – fick inte höra musik och blev irriterad – när han satt bakom hen på bussen.

Bengtsson påverkades starkt av detta – och att hörsamma känslor hos användare blev så småningom till en grundbult för Lookback.

– Empatin är viktig, det är en kraftfull mekanism, säger Mai-Li Hammargren.

Lookback har lanserat en rad liknande produkter tidigare, på flera olika plattormar bland annat. Och man vill, såklart, hela tiden hitta nya bättre vägar. En finurlig sak med Lookback Live är att den inte innebär en stor installation, det är bara ett tillägg i webbläsaren.

– Vi vill ju att det ska bli så enkelt så att vem som helst kan göra tester.

Hur det är att jobba med meta-research, research på research?

– Det är nog väldigt meta att göra research på ett User Research-verktyg. Det ställer också saker på sin spets. Då vi själva vill lägga så lite tid på User Research som möjligt bidrar det till att bygga plattformen så den är så enkel och effektfull som möjligt. 

Men samtidigt – precis som för många andra som ska lansera nya saker – hade man önskat fler tester.

– Vi har testat supermycket, men vi är också ett levande exempel… Man skulle behövt en större kultur till testning.

– Vi har testat på alla vi kan, testat på vänners vänner… Men du vet, 80-20-regeln, vi har säkert hittat 80 procent av alla buggar…

Boka din Early Bird-biljett till From Business to Buttons nu!