— 1 min read

Nielsen har många rätt om flikar, men fel om rätt och fel

Read 195 times

I sin senaste Alertbox skriver Jakob Nielsen om hur Yahoo! Finance använder flikar. Han redovisar också 13 riktlinjer för hur man skall använda flikar. Initierat, lovvärt och välskrivet.

Yahoofinance

Som så många andra exporter beskriver Nielsen ett rätt och ett fel sätt att utforma en viss detalj i användargränssnittet.

"While the tabs in the main body of the page are used correctly, the tabs in the global navigation bar at the top of the page are not."

Två saker slår mig.

För det första. När det kommer till interaktionsdesign handlar "rätt" och "fel" egentligen om vad som är "bra" eller "dåliga" sätt att utforma ett system. Det finns alltid fler än ett rätt sätt, och (tyvärr) mycket fler än ett som är fel. Dessutom, vad som är rätt handlar inte primärt om att följa en viss riktlinje, utan att den valda designen fungerar och ger den önskade effekten.

För det andra. I artikeln argumenterar Nilsen för att det är fel att använda flikar för att navigera till olika delar av t.ex. en webbplats, och att de endast skall användas för växla mellan olika vyer i samma kontext, ett enligt honom vanligt misstag som introducerades av Amazon.com.

Nielsen kan möjligtvis (?) ha rätt i att flik-komponenten kom till för att växla mellan olika vyer, men faktum är att flikar fungerar alldeles utmärkt för att hjälpa användare att navigera mellan olika delar av en webbplats.* Jag har hittills aldrig varit med om ett användningstest där just detta skulle vara orsaken till något problem.

Vad är det då som gör denna användning "felaktig"?

Inget.

Allt som funkar och ger den önskade effekten är rätt.

/Johan Berndtsson

* Jag vill dock poängtera att jag är tveksam till de små nedåtpilarna som Yahoo! Finance använder, vilket i praktiken gör flikarna fill en flik-meny-hybrid.