— 1 min read

Ny CSS-bok: ”På sju år har det hänt jäkligt mycket”

Read 344 times

Vår Technical Director på inUse har släppt bok. Emil Björklund ligger bakom tredje utgåvan av succén CSS Mastery. Förra versionen av Andy Budds verk kom 2009. – På sju år har det hänt jäkligt mycket. Det behövdes en grundlig uppdatering av materialet, säger Emil Björklund.

Här köper du boken!

Den finns sen alldeles nyligen i handeln, både i papper och digitalt. Men CSS Mastery som begrepp och bok har funnits i tio år.

– CSS Mastery var från början en bok av Andy Budd från 2006. Mitt i boomen för CSS, det hade verkligen fått fäste, säger Emil Björklund, författare och Technical Director på inUse.

– Många använde CSS men det var fortfarande svårjobbat. CSS Mastery hade en bra mix av både referensmaterial, praktiska tips och små knep och bra exempel. Det blev en jättesuccé, en av de mest välkända och mest välsäljande CSS-böckerna någonsin. 

Andra utgåvan kom 2009, och när det var dags för ytterligare en kontaktade Andy Budd sin tidigare kollega.

– Andy är min gamla chef från Clearleft, han frågade om jag vill ta den här pucken.

– Det behövdes en grundlig uppdatering av materialet.

Man kan lite, men vill bli jättebra

Grunden för bästsäljaren – med blandningen mellan referens och praktiska tips – finns kvar, men tredje utgåvan innehåller mycket nytt, och vänder sig till än fler CSS-nyttjare.

– Oavsett vilken typ av CSS man ska jobba med så hittar man nåt användbart. Boken har en stor bredd, den riktar sig till folk som har erfarenhet, men inte har fullständigt kläm på det. Man kan lite, men vill bli jättebra.

– En del tycker layout i CSS är krångligt, det har vi lyckats förenkla och visa hur man kan göra det på ett enklare och modernare sätt. Vi har även fått med cutting edge-grejer, till och med det som är lite av morgondagens tekniker.

Du har jobbat med detta i två år, kommer du skriva fler böcker framöver?

– Inte på ett tag, men det är roligt att skriva om webb och utveckling och lära ut saker. Det roligaste är när man får veta att nån fått en aha-upplevelse av vad man skrivit. 

Så, vad håller du på med just nu?

– Jag jobbar med frontend i ett digitalt journalsystem. Och som Technical Director rådger jag i flera olika projekt på inUse, i gränslandet mellan design och teknik.

Här köper du boken!