— 3 min read

Ny inUse Academy-kurs utvecklad under pågående kris

Read 1834 times

Vår kursledare Mikael Sköld har precis tagit fram en ny kombinerad kurs för Effektkartläggning och Effektstyrning – optimerad för online och hemma-hos. Vi tog ett samtal med vår Österrike-boende Effektkartläggningsspecialist.

Anmäl intresse och läs mer om den nya kursen: ONLINE-HEMMA-HOS: Effektkartläggning och Effektstyrning 

inUse ger såklart i dessa tider kurser online. Och en av dem är en helt ny, efterlängtad kurs – Effektkartläggning och Effektstyrning. Dessutom ges den som hemma-hos, som skräddarsydd variant. En av våra mest erfarna kursledare har tagit fram kursen. Och han har skapat alltsammans på distans, inte för sakens skull, utan inte minst för att han innan coronakrisen bröt fram hade flyttat till Wien i Österrike…

Du flyttade till Österrike för ett tag sedan, delvis tjänstledig från inUse för att skriva en bok.
Du kom till Sverige ibland som kursledare på inUse Academy. Sen kom pandemin. Och mitt i alla så du utvecklade en ny kurs?

– Eftersom det är svårt att få till kurser där människor ska träffas i samma rum är det ju ett bra tillfälle att utveckla en del av våra kursformat. En av de senaste kurserna genomförde jag just när corona-reglerna började skärpas och två av tre dagar var jag på distans. Det företaget hade redan sin digitala arbetsmiljö riggad för distansmöten och det gick bra. Så nu kommer det sannolikt gå ännu bättre när jag och alla andra vant sig och kan förbereda sig än mer.

– Jag har paketerat om materialet så att deltagarna kan förbereda sig mer i förväg, med teori, exempel och hemuppgifter på egen hand. När vi ses online kan vi då bättre utnyttja tiden till deltagarnas frågor och gemensamma övningar. 

Så, hur jobbar ni sen?

– Det blir ganska mastigt med heldagsmöten online, så vi delar upp det på flera halvdagar i stället, som koncentrerar sig på ett tema i taget: effektmål, analys av intervjuer, idégenerering och så vidare. Deltagarna gör egna intervjuer och under kursens gång växer en Effektkarta fram som de sedan kan jobba vidare med efter kursen. 

– Effektkartläggning i praktiken som hemma hos-kurs ger bra kartor när deltagarna kan jobba koncentrerat med effektkartor för projekt de kanske redan påbörjat eller snart ska dra igång. Det blir sen naturligt att vidga perspektivet – och prata taktik och just deras förutsättningar. Och vi drar sen in effektstyrningsperspektivet. Om det passar avrundar vi sen med konkreta handlingsplaner för hur de ska bedriva sin verksamhet i fortsättningen.

Hur ser du på möjligheter, och svårigheter, med ett köra på distans?

– Det knepiga är naturligtvis att köra en så pass grupparbetsintensiv kurs på distans. Men med kontrollpunkter, avstämningar och eget arbete på gemensam samarbetsyta mellan tillfällena går det riktigt bra. Och efter kursen har de kvar allt sitt material digitalt och kan jobba vidare med det. 

Såklart undrar vi hur det varit att bo i Österrike under denna tid, där de haft tuffa karantänregler, berätta lite kort om dina intryck, upplevelser och hur det är just nu!

– För egen del har jag ändå jobbat deltid på distans senaste året. Så det som framförallt påverkat vardagen är att skolorna var stängda under nio veckor. Att hemskola en sjuåring är svårt att kombinera med koncentrerat arbete. Själva skolarbetet har gått ganska bra, de har fått uppgifter och redovisat på sin skolsurfplatta, men det tar mycket tid. Och det är ju tydligt att en del skoluppgifter är roligare än andra.

– Sen har ju i stort sett allt utom mataffärerna varit stängda, så det har varit mycket rekommenderat hemmasittande. Även lekparker har varit avspärrade. Men vi har kunnat röra på oss en del ändå, så det har ju inte varit riktigt lika strikt som i vissa andra länder. Vi har fått vara ute med de vi bor med. Och det har gått att åka med Wiens utmärkta kollektivtrafik så länge man haft munskydd och hållit avstånd. Fast rätt många har avstått, jag läste att cyklandet ökat med 20 procent.

– Häromveckan öppnade skolorna igen, de får nu gå varannan dag fram till lunch, så det är lite återgång till en normal tillvaro så smått. Häromdagen kunde vi till och med gå till frisören. Men det kändes ganska ovant att bli klippt med munskydd på. 

Boken som du planerat skriva, hur går det med den, och vad är det för bok?

– Jag kom av mig lite i och med all hemskolning, men så småningom blir det en bok om Effektkartläggning i praktiken. Det kommer bli en praktisk handbok med gott om exempel och tricks jag och andra använt och lärt oss genom många års praktisk erfarenhet av effektkartläggning. Jag tänker att den tar vid där Ingrid och Mijos bok Effektstyrning av IT slutade. De introducerade metoden och förklarade varför man bör effektstyra sina projekt. Men det man undrar efteråt är naturligtvis: så hur gör jag då? Det hoppas jag denna bok kan hjälpa till med.


Anmäl intresse och läs mer om den nya kursen: ONLINE-HEMMA-HOS: Effektkartläggning och Effektstyrning