— 2 min read

Nya Design Director Linda Stenmark ger er... Design Leadership!

Read 1286 times

Hon har redan hunnit hålla webinarium fastän hon precis börjat som Director på inUse. Och hon är aktuell på Academy med en kurs i Design Leadership. Vi tog ett snack med Design Director Linda Stenmark med fokus på hennes roll på inUse Academy.

Hallå där, Linda Stenmark, ny lärare på Academy. Vad tänker du att du bidrar med med dina kurser och din erfarenhet?

– Jag älskar att coacha och inspirera. När jag föreläser strävar jag efter att ge den som lyssnar nya insikter, något tänkvärt men också glädje och pepp. De senaste åren har jag jobbat som UX Lead och nu vill jag dela med mig av mina lärdomar i en kurs om Design Leadership.

– För att få till en förändring behöver du som designledare veta vad du vill förändra. Du behöver lägga tid och kraft på rätt saker, annars är risken att du kör slut på din energi långt innan en förändring faktiskt sker. Förutom det, finns också olika verktyg för att blicka tillbaka och se hur långt man faktiskt kommit. En viktig lärdom jag gjort är hur stor effekt samskapande och inspiration kan ha.

Berätta mer om Design Leadership och vem behöver gå en kurs i det?

– Olika verksamheter har olika designmognad, därför måste du utgå från var din verksamhet befinner sig. På ett ställe kanske ingen ens vet vad en UX:are är, medan det på ett annat ställe är en utmaning att få ihop alla olika undersökningar som görs. Design kan användas som ett viktigt strategiskt verktyg och för att dra nytta av det behövs starka designledare som både kan visa vägen och samarbeta bra med andra. I den här kursen kommer du lära dig att jobba mer strategiskt med designförändringar.

– Kursen passar både för den som är chef för designers och för den med andra typer av ledarskap kopplat till design, till exempel Design Director, UX Lead, Design Lead. Det viktiga är att du tror på design som förmåga och vill hjälpa din organisation att dra ännu större nytta av den.

Du har redan hunnit hålla webinarium, Stereotyper inom design. Hur gick det? Har du fått några reaktioner?

– Ja, precis. Som designledare tycker jag det är viktigt att lyfta flera perspektiv och ta ansvar för att designarbetet tar hänsyn till etik och långsiktighet. Webinariet gick bra och det var stort intresse. Så här skrev några som var med, om jag får skryta lite.

Tack för en inspirerande föreläsning.

Tack! Jätteviktigt ämne!

Tack för en jätteintressant föreläsning. 

Tack! En bra föreläsning inför varje ny designprocess som ska inledas! Saknar ofta annars perspektiv kring mångfald i både ämnen och föreläsare. Jag tänker att här finns en stor möjlighet att så frön och väcka medvetenhet kring dessa frågor. Tack för bra webinarium!

Du driver även ett framgångsrikt insta-konto, vad handlar det om?

– Det är min kreativa oas där jag reflekterar och delar med mig av lärdomar. Jag älskar att lyssna på andras berättelser, inspirera mina följare med mina lärdomar och att skapa innehåll. Kort och gott är det ett konto som jag fyller med designkunskap, främst med fokus på bra metoder som du kan använda under designprocessen.

 


Boka plats på den kommande minikursen i Design Ledership här!