— 2 min read
Om vi bara visste allt - då skulle ni få se!
Read 1090 times"- Det räcker inte! Kunskapsskatter är vad jag vill ha!
- Men vad i fridens namn vill du veta egentligen?
- Allt!"
Åh, om vi bara hade fullständig kunskap! Det är den heliga graalen som alla ropar efter.
- Om vi bara får läsa varenda datapaket som sänds i bredbanden kan vi fånga skurkarna, säger politikena och FRA.
- Om vi bara kan se exakt vad användarna gör, kan vi göra alla lyckliga med relevanta annonser, säger företag som Phorm.
- Om vi bara samlar alla patientdata i en jättedatabas, kan vi lyfta vården till nya höjder, försäkrar socialministern.
Men man kan försöka veta för mycket.
Både i England och Sverige har försöken att skapa det totala journalsystemen blivit grandiosa misslyckanden. Och i USA gav försöken att skapa "total information awareness" till resultat att långa rader oskyldiga plötsligt såg ut som skurkar.
Ju mer data som samlas in, desto svårare att se det väsentliga. "You can know too much", som Cory Doctorow skriver i Guardian.
En annan som tidigt visste samma sak var Stanislaw Lem. Citatet i början kommer från novellsamlingen Cyberiaden, som skrevs redan 1965. I novellen "Sjätte resan" har de två kumpanerna och konstruktörerna Trurl och Klaupautius tagits till fånga av Snytis, en fruktad robotrövare.
Snytis nöjer sig inte med guld eller juveler i lösen. Först när konstruktörerna erbjuder honom en maskin - en demon av andra slaget - som kan ge honom all kunskap nappar Snytis på betet:
"Den pyttelilla pennan med briljantspetsen bara darrade och vibrerade, och remsan med nedskriven information började ringla sig ned på källargolvet (...)
Men demonen av andra slaget verkade med en hastighet av tre hundra miljoner informationer i sekunden, och flera mil pappersremsa slingrade sig redan fram och började lägga sig i vindlingar över hela den diplomerade rövaren och snärja honom i ett vitt spindelnät, pennans briljantspets darrade ursinnigt, och rövaren inbillade sig att han alldeles strax skulle få reda på oerhörda ting, sådana som skulle öppna hans ögon för tillvarons väsen, så han fördjupade sig i allt som utgick ur skrivarens briljantspets, och det var kvajdnäsingarnas supvisor, måtten på nattmössorna på kontinenten Gondvana, inklusive tofsar, tjockleken på det hår som växer på pytsböningens kopparpanna ...Det svartnade för ögonen på honom, han röt av full hals, för han hade redan fått nog, men Informationen hade redan snott sig trehundra tusen pappersmil om honom och snärjt honom så han inte kunde röra sig utan måste läsa vidare (...)
.. men då slöt han ögonen och satt orörlig, överväldigad av informationslavinen, och demonen fortsatte att svepa om honom och linda honom i pappersbandage som ett fruktansvärt straff för diplomrövaren Snytis omåttliga glupskhet på allt vetande."
Cyberiaden gavs ut på svenska av Alba (1979), i översätting av Martin von Zweigberk.
Ett tidigare lästips: Ms fnd in a Lbry