— 2 min read

Popdevelops realtidskarta för bussar vann på första Codemocracy

Read 1167 times

I helgen hölls det första svenska 24-timmarsrejset för att hacka öppen data, och inUse besökte de trötta lagen när de 24 timmarna nästan var över.

Codemocracy är ett evenemang som har sitt ursprung i bland annat Ted Valentins evenemang 24 Hour Business Camp som är till för att ge entreprenörer och kodare en plattform för att experimentera med nya projekt. På Codemocracy är tanken att skapa samhällsbyggande applikationer med hjälp av öppen data.

Öppen data är information från myndigheter och andra organisationer som privatpersoner, entreprenörer, organisationer och andra kan bygga sajter, mobilappar och andra tjänster utifrån. En av tankarna bakom kraven på öppen data från myndigheter är att ju fler som får tillgång till informationen desto snabbare kommer det ske innovationer kring dess användning. Efter att Riksdagens släppte sitt API har till exempel både DN och Fokus skapat tjänster baserade på informationen, och på Codemocracy var det flera lag som byggde utifrån API:et.

Efter de 24 timmarna var över och alla lagen hade presenterat sina lösningar utsåg juryn en vinnare. Med motiveringen att de bland annat tillhandahållit en tjänst som ger nytta varje dag och att de dessutom jobbat i dialog med de som erbjuder API:er utsågs Popdevelop som vinnare med sitt buss-API som visar var Skånetrafikens bussar befinner sig i Malmö. De använde sajten Kollektivt.se för att visa upp API:et.

Vi intervjuade Johan Brissmyr innan presentationerna hölls.

Vad är Kollektivt.se?

– Det är helt enkelt en karta över Malmö där vi har ett antal busslinjer som rör sig i realtid. Vi har plottat ut busslinjerna, som vi har fått från Skånetrafikens API, i olika färger. Sedan kan man följa bussarna, och välja vilka busslinjer man ska se.

– Det är en utökning av Skånetrafikens API för att tillhandahålla koordinater för alla fordon. Vi vill att Skånetrafiken, SL och så vidare fyller i med riktiga koordinater så att man kan använda det på riktigt.

Varför gjorde ni det här?

– Vi blev intresserade av det här när folk berättade om de öppna API:erna som börjar komma hos kollektivtrafiken, men något vi tyckte saknades var att det inte går att få ut gps-koordinater live för de olika fordonen som är ute på vägarna. Så då använde vi de öppna API:er som finns och försöka utifrån den realtidsdata som finns i dag med rapporterade förseningar och så vidare per körning räkna ut var de borde befinna sig ungefär mellan två hållplatser. Skånetrafiken hade bäst förutsättningar för de hade hela rutter utplottade.

Musiken i klippet är den CC-licensierade låten Balanced ”Express yourself (deep house mix)” från Soundcloud.