— 1 min read

Så ett designfrö!

Read 208 times

Fbtb

Många gånger när jag läser böcker eller lyssnar på föreläsningar om olika designprocesser kan jag bli lite irriterad. Inte för att jag har en annan åsikt, utan för att det ofta är något som saknas.

Att beskriva den ideala designprocessen är intressant, men handen på hjärtat, i hur många projekt får vi verkligen jobba så?

Veckor av förstudier tillsammans med uppdragsgivare och användare, rejält med tid för analys, en designprocess med både grafiker och interaktionsdesigners (gärna fler än en av varje), användningstester vid flera tillfällen för att verifiera designen ... ja, ni vet själva hur det fortsätter.

Jag saknar alltså ett kapitel som börjar med "Men ... i verkligheten ser det ju inte alltid ut såhär ...". Vad gör man när kunden kommer och säger "Vi har 50.000, vad kan ni göra av det?" Inte räcker de pengarna till att göra allt det ovannämnda.

Därför blev jag så glad när första dagen av From Business to Buttons igår summerades. Micke Svedemar (Malmö Högskola) frågade Nevenka Silfverhielm (inUse) "Men ... ser det verkligen ut såhär i alla projekt som ni jobbar i?". Nej, självklart gör det inte det. "Men vad gör man då?". Nevenkas råd var:

  • Learn to sell it - Bli bra på att få din kund att förstå vikten av en bra design.
  • Just do it - Det är bättre att göra något än inget alls. Att prata med 1 användare är bättre än att inte prata med någon. Att göra något test är detsamma. Får vi bara in foten i dörren är det lättare för oss att få göra verklig nytta i nästa projekt.

PpeltrdUnder morgonens keynote idag pratade Kim Goodwin (Cooper) om hur man integrerar design i sin organisation. Hon använde sig av en trädgårdsmetafor. Design är som trädgårdsarbete:

  • Så fröet (se till att du får göra ditt lilla pilotprojekt)
  • Vårda fröet så att det börjar växa (välj rätt projekt att börja jobba i, stora projekt tar oftast lång tid innan effekten av designarbetet syns - då finns det en risk att just designen får bära skulden)
  • Gör andra intresserade av din frukt (andra i organisationen ser effekten av ett gott designarbete)
  • Ta ut ditt fruktträd ur växthuset och låt det växa sig stort i trädgården (designen blir ett naturligt steg i din organisations process)

Och till sist... glöm inte att njuta av det du sått!

/Jon Karlsson