— 2 min read

Så fixade barnen appen

Read 290 times

Ett nytt digitalt bibliotek för barn finns ute. Bibblix. Hur man gjorde för att ta anpassa det för de unga? Man frågade barnen såklart. – Det var så tydligt vad vi måste prioritera, säger Marianne Wallin på Stockholms stadsbibliotek.

Kontakta Jane Murray för mer info om hemma hos-kurserna!

I januari 2015 tog Stockholms stadsbibliotek tag i den nya satsningen som så småningom ledde fram till appen Bibblix, där barn kan läsa och få boktips. I det tidiga skedet tog Stockholms stadsbibliotek hjälp av inUse för att ta fram ett koncept-tänk och för att få hjälp med att kunna gå utanför ramarna. Det grundläggande syftet var att öka läslusten, och målgruppen var barn och i synnerhet de barn som inte var vana biblioteksanvändare.

– De här barnen är vana vid att allt är direktkonsumtion. Man har Netflix, man har Bolibompa, det blir en för lång resa för dem som inte är biblioteksanvändare om det inte är direkt. De vill ju läsa nu, säger Marianne Wallin, interaktionsdesigner på Stockholms stadsbibliotek.

De skälvde in i benmärgen när de utsattes för barnslighet

Man gjorde användningstester med barn och flera saker var väldigt tydliga. Eventuella förutfattade meningar smulades totalt sönder – om att unga personer exempelvis skulle vilja ha det gulligt. Barnen ville oftast ha det rakt, tydligt och begripligt när de fick välja bland böcker, omslag och layouter.


I november 2016 vann Bibblix Digitaliseringspriset – läs om det här!– Man kunde se hur de rös över att bli förbarnsligade. De skälvde in i benmärgen när de utsattes för barnslighet, säger Sigrun Tallungs, UX-designer på inUse.

– De konsumerar en helt annan typ av bilder än vad man gjorde för fem år sen. Själva grafiken. Det får inte vara pluttenuttigt, säger Marianne Wallin.

– Vi har filmat barnen när vi gjort användningstester, då är det lätt att argumentera. Det var så tydligt vad vi måste prioritera.


Att lägga stor kraft vid användarna kräver lite extra när det är unga personer som utgör målgruppen.

– Det är speciellt att intervjua barn, för hela deras värld går ut på att vara till lags, de försöker direkt lista ut vad man vill att de ska säga och göra, säger Sigrun Tallungs.

– Det tog en stund, man måste skapa förtroende. Man får locka dem att prata en stund, då kommer det spontana.

Stockholms stadsbibliotek är framme vid ett av delmålen. Man har Bibblix som iPad-app vilken är ute och används sedan några veckor tillbaka. Nästa steg är en app i mobilvariant, som planeras släppas efter sommaren.

– Vi kommer utvärdera våra effektmål till hösten, och det är först då vi kan veta om vi lyckats. Det har varit en trevlig lansering, men jag är inte nöjd förrän vi har sett att vi nått fram, och sen slutar man ju inte att utveckla. Det finns förhoppningar om att ta Bibblix nationellt, det finns än så länge i Stockholm, Malmö och Katrineholm. Vi fortsätter, säger Marianne Wallin.

Läs en längre version om inUse samarbete med Stockholms stadsbibliotek här!