— 3 min read

Så var South by South West 2011

Read 1161 times

Nyligen åkte inUse till Austin i Texas för att besöka en av världens största webbkonferenser: South by South West.

Det här är tänkt att vara det första i en serie inlägg där vi tittar närmare på några intressanta presentationer. Denna gång tittar vi på de stora dragen.

Kö till badges på SXSW 2011

Folk…

Audience @ Tim O'Reilly @ SXSW 2011

…folk…

Crowds in escalator @ SXSW 2011

…överallt folk. Det är svårt att förstå hur mycket folk som rörde sig i den huvudsakliga konferensbyggnaden, Austin Convention Center, varje dag. Just den här gången stängdes den undre rulltrappan av och det gick så långsamt för folk att komma bort från plattformen i mitten att vi fick backa i rulltrappan.

Mistakes I made building Netflix for the Iphone - Kent Brewster

Kent Brewster är ett bra exempel på den öppenhjärtlighet som präglade mycket av konferensen. Under hans seminarium berättade han om de olika misstag han gjorde när han ansvarade för Netflix Iphone-app, bland annat att han godkände en galen deadline och lät chefen göra arkitektur-beslut. Som avslutning visade han hur man kunde komma åt Netflix API:er för att bygga sina egna appar.

Social Media Is Science Fiction

Annalee Newitz, redaktör för science fiction-bloggen IO9 var moderator för en panel där författare och bloggare diskuterade framtiden för sociala medier utifrån science fiction-litteratur. Ett exempel de tog upp var hur samhället skulle påverkas om Facebooks privacy-regler opererades in i kroppen och kunde användas för att styra vilka som fick komma ihåg samtal eller att de hade sett dig gå förbi på gatan.

De tog också upp en dystopisk framtid där spelifiering genomsyrar hela livet och det därför inte längre finns några jobb. I stället för att gå till Walmart och få betalt för att flytta lådor går vi gladeligen till Walmart och flyttar lådor för att samla poäng som kan utväxlas mot pengar, inte lön.

Christopher Poole

Under alla presentationer i den största salen illustrerade tecknare från Image Think sina anteckningar i form av stora flödesscheman.

Det här är ett intressant sätt att sammanfatta seminarier som jag sett allt fler exempel av det senaste året. Framför allt i form av RSA Animates populära Youtube-klipp men också i form av Eva-Lotta Lamms bok med illustrationer.

AppCircus @ Circus Mashimus

Det hände saker överallt. När jag gick in i den här lokalen visade det sig att det var ett dussin skapare av mobilappar som pitchade sina skapelser för bland andra Jyri Engeström, ex-Jaiku, ex-Google, numera Ditto, och Matthew Wilson på Rovio, skaparna av Angry Birds.

Vann gjorde Screach men på bilden syns Leon Crutchley från Flypost som har gjort en mobiltjänst där konsert- och loppisarrangörer kan posta virtuella affischer.

Lego

Roligast var helt klart Lego-hörnan där tre bord fylldes med legodelar som små och stora byggare fick leka med. Efterhand spred sig delarna över hela golvet.

Recharging

SXSW är ett genomkommersialiserat evenemang med sponsorer överallt. Bland annat hade Chevrolet iordningställt en lounge där de som behövde fick hänga en stund och ladda sina egna och sina maskiners batterier.

Gowalla

Andra, som Gowalla, fanns på plats utanför och delade ut prylar, gratis mat eller arrangerade fester. Gowalla delade ut fina fysiska pass med plats för klistermärken som visade var man hade checkat in i Austin och tröjor.

Gowalla-meetup

Här delar Per Winroth från Debaser, Emil Björklund från inUse Malmökontor och Lars Holst Lyberg från First Flight på Gowalla-tips. Checkade man in på tillräckligt många ställen hade man chans att få gå på Gowallas fest.

Karin Ackerholm och Emilia Blom

Det var en stor svensk delegation som åkte tillsammans till konferensen. Förutom vi på inUse var det folk från bland annat Good Old, First Flight, Eight, Flattr och Bambuser som umgicks under och efter seminarierna. Här ser vi Karin Ackerholm från inUse Göteborgskontor tillsammans med Emilia Blom från Good Old.

På väg

Alla kvällar hade den svenska delegationen en gemensam middag. Här är Richard Topgaard från Medea Malmö, Karin Ackerholm, Per Addenbrooke från inUse Stockholmskontor och Peter Dovrén från Good Old på väg.

Excellent Service @ Threadgills

På Threadgills fick vi bra service. Här Jonas Vig från Bambuser i samspråk med sällskapets servitris.

Spoiler: Vinnaren på Worst Website Ever #swesxsw

Majoriteten av seminarierna höll en hög och seriös nivå. Tyvärr var det en del som fall igenom och inte lyckades leva upp till förhoppningarna som presentationen hade skapat. Tack och lov fanns det några seminarier som bröt mallen och var både bra och roliga. Worst Websites Ever: II Stupid II Fail var en succé ur den synvinkeln. Det var kö långt utanför den fulla lokalen, och arrangörerna fick lägga in ett extrapass senare i en större lokal.

Worst Websites Ever @ SXSW 2011

Seminariet gick ut på att sju personer, bland andra Ze Frank, Gina Trapani och Mike Lacher, skulle pitcha sina absolut värsta idéer till finansiären Rob Hayes. Mike Lacher var även den som vann hela tävlingen med sin idé om en app store för en fax. Se hela den fantastiska superironiska presentationen nedan.

Flattr this artist

På plats i Austin insåg jag att QR-koder nog ändå kan vara på väg att nå ut utanför den snäva techkretsen. Det här är i och för sig en, smart, marknadsföringsgrej från Flattr, men det fanns QR-koder överallt – i fönstren på barer som ville bli gillade på Facebook till gratis turistkartor med köperbjudanden.

CNN Grill SXSW

Något som märktes tydligt var att den amerikanska ekonomin ännu inte är helt återhämtad. Det fanns en hel del tomma affärslokaler. Bland annat kunde Apples butiksansvariga gå huvudgatan upp bara några dagar före SXSW och välja lokalen där de skulle öppna sin nya, tillfälliga Ipad 2-butik.

CNN betalade lite mer för att tillfälligt öppna en restaurang i en redan existerande restaurangs lokaler bara ett kvarter från konferenscentret.

Bruce Sterling @ SXSW

Författaren och designprofessorn Bruce Sterling avslutade konferensen med ett passionerat angrepp på bland andra Exxon Mobile, HB Geary, passionslösa miljölobbyister och Berlusconi.

Austin by night

Austin by Night.

I kommande inlägg går jag bland annat igenom idéer kring data, hälsovård och hur de kan kombineras.