— 1 min read

Så växer en sajt fram

Read 568 times

I går lanserades Högskoleverkets och Myndigheten för yrkeshögskolans gemensamma sajt Sveriges ramverk för kvalifikationer. inUse ansvarade bland annat för effektkartläggning, interaktionsdesign och grafisk form. Själva är vi nöjda med den lanserade sajten och tänkte använda den för att visa några av de moment som vi arbetar med när vi skapar en ny sajt. Först skapade Rickard Andersson en effektkarta som visade sajtens viktigaste målgrupper och deras behov. Utifrån den skapade Anders Flygh interaktionsdesign för sajten. Interaktionsdesignen visar bland annat strukturen på sajten och hur sidorna ska vara uppbyggda. Det skapas wireframes för alla typsidor. Här nedan ser du startsidans wireframes.

Wireframe för seqf.se Wireframe för seqf.se
När strukturen är framtagen är det dags att börja jobba med den grafiska formen. I det arbetet tar vi fram moodboards för att på ett tydligt sätt kunna diskutera känsla och utseende internt och med kunden. I det här projektet jobbade Matylda McIlvenny, AD på Stockholmskontoret, med den grafiska formen och tog fram två stycken moodboards som kunden fick välja mellan. De valde den första. Känslan på sajten skulle vara modern, öppen och vänlig. Layouten är flexibel. Bilder och ikoner ska vara människofokuserade med enkla rundade former och starka färger.
Första moodboarden för seqf.se Moodboard #1 för seqf.se
Andra moodboarden för seqf.se Moodboard #2 för seqf.se
När alla är överens om att moodboarden uttrycker rätt känslor är det dags att klä alla wireframes med grafisk form.
Grafisk form för seqf.se Grafisk form för seqf.se
Emil Björklund ansvarade för att skapa fin frontend-kod som sedan Cybercom implementerade i Episerver. Det är redan många som hört av sig till projektgruppen för att berömma den ny sajten. – Det är en tydlig och funktionell hemsida. Man förstår som besökare ganska omedelbart det ”krångliga” med EQF och lotsas vidare på ett bra sätt. – Proffsig hemsida. Lättnavigerat och tydligt var man hämtar information. – Snygg och luftig! Gillar speciellt dom softa färgtonerna.
Den lanserade versionen av seqf.se Den lanserade versionen av seqf.se
Även om Sveriges ramverk för kvalifikationer är lanserad fortsätter sajten utvecklas. Det finns sidmallar, illustrationer och mer innehåll planerat, och som publiceras framöver. Affärsansvarig för projektet var Jost Werdenhoff.

Så här blev sajten