As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 1 min read

SABOs webbplats prisad

Read 1367 times

I våras blev SABO.se utsedd till Sveriges bästa sajt i kategorin Organisationer. Ett gediget arbete både internt och med användarna gav utdelning.

Vill du lära mer om Effektkartläggning? Gå en kurs!

SABO är bransch- och intresseorganisation för alla kommunala bostadsföretag över hela Sverige. inUse har de senaste åren arbetat tillsammans med SABO för att utveckla deras sajt och tjänster därtill. I våras prisades sabo.se (länk) av IDG när de utsågs till vinnare i kategorin Organisationer, som bästa sajt.

– Det känns helt magiskt. Att bara bli nominerad kändes stort – och att vinna ännu större. Vårt webbprojekt pågick i 1,5 år och alla hos oss har varit med i det på ett eller annat sätt, säger Anna-Carin Carnebro, webbansvarig på SABO.

Effektkartläggning

Även användarna har varit med i arbetet. Den del som inUse hjälpte till med var bland annat en Effektkartläggning där man intervjuade cirka 40 medlemmar/användare över hela landet i olika positioner. Man gjorde även webbenkäter och samlade in statistik för att få fram bra underlag.

Ur det togs en Effektkarta fram som Anna-Carin och de andra i webbprojektet haft stor användning av.

– Det hade aldrig blivit så bra om det inte var för Effektkartan och effektstyrning. Kollegorna och hela projektgruppen har fått ökad förståelse för att sajten måste svara mot användarbeteenden.

Alla var med

Under arbetets gång blev alla internt inbjudna till workshops. De fick berätta vad de jobbar med, hur deras vardag såg ut – utifrån  deras arbetsuppgifter, hur de löser dem och om det fanns sajter de själva gärna besöker. De fick också ange drömfunktioner på webben. Alla fick alltså vara med och bidra, även i designprocessen. Effektkartan och sajten byggdes sedan för att ta hänsyn till medlemmarna och för att stödja medarbetarnas vardag.

SABO har även gjort ett hästjobb med att gå igenom alla sidor på den dåvarande webben.

– Det var ett stålbad, vi hade 13 000 sidor att gå genom. Vi valde även att satsa på tillgänglighet med WCAG 2.0 och klarspråk som standard, så vi skrev om alla texter, rensade och skrotade ganska mycket. Nu är vi nere på 3 500 sidor.

Höga ambitioner

– Med en Effektkarta är det även enklare att jobba under den fortsatta utvecklingen, för vi är inte klara!

Ambitionen var skyhög redan från starten. Redan vid styrgruppens första möte satte SABOs vd ribban högt.

­– Vi ska ha Sveriges bästa webb – det är ambitionen, berättar Anna-Carin och fortsätter:

– Och när vi hade vunnit IDG:s pris så kunde man ju verkligen säga att vi gått i mål.

Vill du lära mer om Effektkartläggning? Gå en kurs!