— 1 min read

Semesterkul del 2

Read 1072 times

Trogna läsare av bloggen minns kanske att jag skrivit om toaletter både en och två gånger förut, här kommer ännu en postning på det temat. På Istanbuls flygplats möttes jag av denna lätt märkliga skylt inne på herrtoaletten:

Jag kan förstå skylten om vattnet skulle stängas av när man tryckte den andra gången tryckte på knappen - men detta hände inte.

Som designer agerar och tänker jag på följande sätt i det här läget:

  1. Spolningsanordningen kanske är sönder. Den borde stängas av om man trycker på den en andra gång. Jag går till toaletten bredvid och provar samma sak, men samma resultat.

  2. Jag jämför "storleken" på spolningen om man bara trycker en gång eller om man trycker två gånger. Ingen skillnad. Jag provar även att trycka tre gånger. Inte heller det ger någon märkbar skillnad.

  3. Om vi ändå antar att det skulle vara så att man faktiskt stängde av vattnet vid det andra trycket - hade det inte då varit mer logiskt att göra en mindre spolning vid ett tryck och en större spolning vid två tryck? Eller varför inte ha två olika knappar - en för liten och en för stor spolning (detta är ju mer eller mindre standard på många toaletter idag).

3. Det visar på vikten av att vara tydlig med varför en användare skall utföra en viss handling på ett visst sätt. Förstår man inte varför man uppmanas att göra något som verkar ganska idiotiskt så känner man sig just ... idiotisk.

Istället uppmanar denna dåliga design till att folk (eller i alla fall jag) försöker förstå varför det skulle vara bra att trycka två gånger på knappen istället för en.

Effekten: mer vatten gick och går säkert till spillo ...