— 2 min read

Skärmen gör skillnaden - Tankar om Eten Glofiish x500+

Read 244 times

Etenx5001 Sedan drygt en månad tillbaka använder jag en handdator från Eten med Windows Mobile 6.

Windows Mobile skulle man kunna skriva egna artiklar om. Jag nöjer mig med att konstatera att Windows Mobile är mycket, men inte särskilt intuitivt.

Att jag ändå väljer en Windowsmobil framför en traditionell mobiltelefon beror på två saker. Det stora antalet applikationer som man kan ladda ner och installera, och att jag behöver en windowsmobil på jobbet för den ska kunna prata med verksamhetssystemet.

Eten x500+ är trevlig utan att vara uppseendeväckande. Den har det mesta som finns, och är inne just nu. GSM-telefon, handdator, trådlöst nätverkskort, GPS, FM-radio, kamera, you name it.

Programmen som följer med är de vanliga, alla med sina förtjänster och brister. En ny, och användbar, funktion är dock den snabblänksfunktion som gör att man enkelt kan lägga ikoner på startsidan till de program man använder ofta.

Grejen då? Vad är speciellt med just denna telfon?

Skärmen. Den sticker verkligen ut. Dubbelt så hög upplösning som många andra modeller. Kristallklar, ljusstark, hög kontrast. När jag jämför kan jag knappt fatta att jag överhuvudtaget kunde använda min gamla.

Glofish Eten X500+ har riktig VGA-upplösning (480x640 pixlar). Än så länge är detta ganska ovanligt. Andra telefoner med högupplösta skärmar har i regel "bara" QVGA-upplösning (240x320 pixlar).

I praktiken innebär skillnaden att jag utan problem kan läsa text som är 1-2 mm hög på skärmen. Förut tyckte jag det blev svårt med text som var mindre än ca 3 mm. Det går även utmärkt att se på foton och film. Att surfa fungerar också det jättebra.

Personligen tror jag att modeller med den lägre upplösningen försvinner från marknaden rätt fort och att de flesta nya modeller inom ett år har VGA-skärmar. Har man sett en VGA-skärm vill man inte ha en QVGA.

Telefonen ligger bra i handen, har trevliga proportioner och är inte så tjock som många liknande modeller. Knapparna är lite märkligt placerade. Startknappen sitter fel för mig, högt upp på höger sida. Likaså kommer jag åt och startar kameran då och då med knappen nere på höger sida. Dessutom finns den ingen knapp för att fälla ner startmenyn. Det går att ställa in, men krånglar till det. I praktiken är det svårt att navigera utan att ta fram den lilla pennan. Om man har smala fingrar går det väl, men det har inte jag.

Nackdelen med skärmen och all radioutrustning är att det går åt ström. Mycket ström. Man måste i princip ladda den varje dygn för att inte bli stående. När jag sitter vid datorn stoppar jag gärna i USB-kabeln som också laddar.

Om man blir helt utan ström med en Windows mobile 6 får man ockå lära sig mer om en otrevlig systembugg. Jag råkade själv ut för det häromdagen. När batteriet är helt urladdat och man försöker använda telefonen kan den låsa sig fullständigt. Du fastnar i en evig loop av dialogrutor som förklarade att ditt password är ogiltigt.

Enda sättet att lösa det var att göra en så kallad "hard reset" vilket återställer handdatorn till leveransskick, d.v.s. allt du lagt in försvinner.

När jag kommit så långt insåg jag två saker. Dels att Eten var smarta som skickade med ett backupprogram. Dels att jag var korkad som inte använt det…

/Lars Samuelsson, Gästbloggare, Göteborgs stad