As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 2 min read

Steve Jobs död

Read 1538 times

Mitt liv med datorer började i november 1980. En kompis pappa hade köpt en ABC80 och en helt ny värld öppnade sig för mig. Det första året tillbringades framför ABC80 (när vi fick lov) och läsandes datortidningar som Byte och PersonalComputerWorld. Där stötte jag också för första gången på Steve Jobs och den dator som gjorde Apple berömda (första gången) nämligen Apple II. Sedan dess har Steve alltid funnits där. Petad från Apple, startat NeXT, Pixar och sen tillbaka till Apple. Såg till att datorer inte behövde se ut som tråkiga burkar, förändrade vårt sätt att lyssna på musik med iPod och skapade en telefon som var smart och samtidigt gick att använda. Till sist så ändrade han vår syn på vad en dator ska vara med iPad. Nu är det 2011 och mina 31 år med Steve är till ända.

Många har sagt mycket om Steve och hans gärning. Jag vill bara dela med mig tre observationer om vad han gjort inom designområdet.

  1. Steve har genom att ständig ge oss exempel på hur saker borde vara och på så sätt format vad bra design kan vara. Jag har aldrig läst en bok av Steve om hur man gör bra gränssnitt (nåja några Apple designguidelines har jag väl läst men jag tror inte att Steve skrev dem ;-). Aldrig sett honom på en konferens där han delar med sig av hur man bäst jobbar i multidiciplinära team och så vitt jag vet har han aldrig skapat en metod för hur man bäst gör bra design. Steve har helt enkelt jobbat med att skapa produkter som är ledande inom sitt område och ett företag som kan leverera dessa produkter om och om igen. Det är genom dessa exempel på bra design som påverkat en hel generation av designers. Tack för det Steve!

  2. Design i all ära men Steve har också visat oss hur man kan skapa en livskraftig balans mellan design och affärsnytta. Jag kommer aldrig glömma när vi började räkna på hur mycket pengar Apple tjänade på varje iPhone, långt mycket mer än konkurrenterna och insikten att de lyckats med detta just genom att kombinera design och affärsnytta på ett helt annat sätt än konkurrenterna. Apple är ett levande exempel på att designperspektiv och affärsperspektiv inte bara kan samexistera utan också tillsammans skapar ett oerhört mervärde.

  3. Till sist Steve har skapat ett företag som satt UX och tjänstedesign inte bara på kartan utan på varje styrelsebord över hela jorden. Detta har gjort det så oändligt mycket lättare för alla oss andra att få gehör för det vi arbetar och brinner för. Så än en gång TACK Steve!

Många spekulerar idag om hur det ska gå för Apple utan Steve. Jag tror att det kommer att gå bra. De kommer att förvalta Steves arv och jag hoppas att alla vi andra kommer att göra detsamma och fortsätta skapa saker som förändrar, berör och består.

Tack Steve för 31 spännande år!