— 2 min read

Studie av ungdomars musiklyssnande

Read 655 times

Ipods Hur, när och var lyssnar 14-22-åringar på musik? Ungdomar är dagens och framför allt framtidens konsumenter, så att veta mer om deras vanor, önskningar och besvikelser är bra för alla som utvecklar musikverktyg av alla former.

Petra Tarnow Håkansson och Kristina Ekstrand, tredjeårselever på Göteborgs Tekniska Gymnasium har under vår ledning, men framför allt med egen drivkraft gjort en dagboksstudie av 20 ungdomars musiklyssnande under tre veckor.

"De flesta testpersoner är mycket rutinmässiga i sitt musiklyssnande. De uppgav själva att de upptäckte specifika mönster, några kom fram till att de lyssnar på musik i bakgrunden nästan jämt. De flesta var mer vanemässiga än vad de hade trott.  Den största andelen testpersoner lyssnade vid nästan exakt samma tillfällen varje dag. Som läsare av deras dagböcker, verkade det som att de fattat ett beslut, medvetet eller omedvetet, om att de alltid skulle höra musik vid vissa situationer.

”Jag är inte så mycket för att prata på morgonen, och iPoden och en bok är en bra kombo för att slippa det.”

Nästan alla våra testpersoner lyssnar på musik någon gång under dagen. Att undvika musik är svårt, då det spelas överallt i samhället. Många av testpersonerna tycker att tystnad är jobbigt och de fyller den ofta med musik. Musik muntrar nästan alltid upp, främst i frivilligt lyssnande.

”Härlig känsla av eskapism, flyr verkligheten in i min egen lilla musikbubbla. Fruktansvärt tillfredsställande.”

Det bör bli lättare att hitta ny musik. En åsikt som finns hos flera av våra testpersoner är att det är svårt att hitta ny musik. Det är besvärligt att hitta och komma ihåg bra låtar att ladda ner eller köpa. Vissa testpersoner ledsnar på sin musik lång tid innan de förmår skaffa ny.

En testperson sammanfattar den ultimata musiktjänsten: den skall ge en möjlighet att lyssna på nya låtar utan att vara olaglig och man skall kunna söka musik utefter kriterier (t.ex. pop, svenskt). Musiktjänsten skall innehålla en biografi om varje artist och ge tips om liknande musik. Man skall kunna chatta med användare, skapa spellistor och tjänsten skall ha tydliga kontroller till funktionerna. Många av deltagarna i studien, visar i sina musikdagböcker gillande av dylika funktioner som testpersonen beskriver. Exempelvis uttrycker flera uppskattning kring att Spotify låter användaren lyssna på nya låtar utan att vara olaglig.

En tänkvärd fundering två av våra testpersoner har, är att musik kan vara svår att ta till sig första gången man hör den. Det är inte lätt att höra skillnader, nyanser och mening. Flera testpersoner menar att de uppskattar musiken som mest då de lyssnar ensamma. 

När det gäller att introducera sin musiksmak för andra, gick åsikterna isär. Några av testpersonerna upplever att de ska visa vilka de är genom musiken, vilket de tycker är pressande. De andra tycker istället bara att det är spännande att se vad andra tycker om musiken. 

En testperson uppger i sin musikdagbok att hon lyssnar mer på en artist efter att ha läst dennes självbiografi. En annan menar att musiken står för sig själv och att upphovsmannen får komma till tals genom låttexterna."

Toppenbra jobb av Petra och Kristina! Den som vill kan ladda ner och läsa hela rapporten.

/Ingrid Domingues