— 1 min read

Sverige betalar för mycket för IT

Read 835 times

Jag vet inte om ni orkat hänga med i alla skandaler med offentliga it-satsningar sista halvåret eller så. Den kritiserade miljardrullningen i Försäkringskassan. Den havererade satsningen på vårddatabasen i Stockholms Landsting. Försvarets penningkris som till väsentlig del orsakas av fördyrat it-system.

OecddiagramDet finns ett systematiskt fel någonstans. Diagrammet här intill är från Economist specialrapport The pros and cons of e-government (14 februari 2008).

Av det kan du utläsa, att Sverige har bland de högsta graderna av användning av offentliga digitala tjänster.

Men vi betalar onödigt dyrt för det: 50-60 % mer än Norge och Nederländerna, som har lika eller nästan lika stor grad av användande.

Bara dagarna efter jag läste det här i Economist kom också nya rapporter om onödigt höga kostnader för svenska it-system. Vägtullssystemet i Stockholm är ett av världens dyraste, avslöjade DN.

Normalt sett brukar kommersiellt drivna bilavgiftsprojekt ge vinst inom ett år. Men dyr drift, guldkantade avtal för systemleverantören och brådska har ätit upp vinsterna. Kostnaderna under försöket blev minst dubbelt så höga som beräknat, så det blir inte några pengar över till kollektivtrafik och vägar förrän 2011.

Och mycket riktigt visar det sig att Norge även i det här fallet lyckats mycket bättre:

"I Norge är kostnaderna normalt under 10 procent av intäkterna, fem gånger lägre än i Stockholm. Trond Juvik, vd på Bro & Tunnelselskapet, anser att de svenska kostnaderna är orimliga:
-?Det är helt extremt."
(Trängselskatten går back till år 2011, DN
20 feb 2008).

Vad ska vi göra? När ska dessa ständiga debacle sluta betraktas som ständigt lika överraskande avvikelser?

/ Jonas Söderström   

PS: Artikeln Technology is only half the battle i samma Economist-rapport handlar om hur staten Washington DC byggt effektiva it-tjänster på gratisprogram som GoogleDocs, istället för att utveckla dyra egna system ...

PPS: Vi kan förstås vara glada att vi inte slösar med pengar som Storbritannien (se diagarammet ovan). Artikeln Notional Health server: A flagship service adrift är ännu en i raden som detaljerat beskriver hur illa det stora brittiska it-systemet för vården fungerar ...