— 1 min read

Tidsmaskinsmetaforen

Read 211 times

I ett tidigare inlägg skrev Johan Berndtsson om hur Apple i sitt nya operativsystem Mac OS X - Leopard, har skapat en "Time machine"-funktion som möjliggör för användaren att gå tillbaka i tiden och återhämta borttagen information. Back_to_the_future_part_ii_ver1_3

F  i sig tycker jag personligen låter mycket användbar, men det är benämningen av den som jag vänder mig emot. I min ungdom tittade jag på Tillbaka till Framtiden trilogin, där Marty McFLy och Dr. Emmet Brown både åkte tillbaka, men också Framåt i tiden.

För ett tag sedan genomförde jag ett användningstest av ett system som jag varit med och designat. Där hade vi precis som i Apples operativsystem en funktion som hette just "Time Machine", som möjliggjorde för användarna att komma åt gammal information i systemet. Men när vi gjorde användningstesterna påpekade två av testpersonerna att "Time machine" var ett väldigt missvisande namn om man inte också skulle kunna resa framåt i tiden.

Så om inte Apple möjliggör för mig att åka fram två veckor i tiden och hämta in den färdiga versionen av rapporten jag för tillfället sitter och jobbar med, så borde de kanske överväga att ändra namnet till något annat.

/Jon Karlsson