— 4 min read

Tio intervjutips för UX:aren på soloturné

Read 675 times

Alla vet ju hur det egentligen borde vara. Man ska vara två som intervjuar, så en ställer frågorna och en hinner anteckna. Man ska ha max två intervjuer per dag med luft emellan. En mindmap med frågeområdena gör samtalet mer flexibelt än en lista med frågor i en viss ordning. Och bla bla bla… Jag VET det – och jag håller med. Men ibland går det bara inte. Ibland måste man helt enkelt ut på soloturné någonstans och riva av alla på ett bräde. Och då vill man ju såklart att det ska bli succé ändå!

Så här kommer mina bästa tips för hur du pallar en hektisk intervjuturné som soloartist utan vare sig alltför mycket grus i skorna under tiden eller för den delen mos i skallen efteråt.

1. Spela in som ett proffs

Alla säger att man ska spela in förstås. Men man kan spela in … eller spela in som ett proffs. För några tior skaffar du en app som gör telefonen till din bästa intervju-vän.  Den fixar lättviktiga filer med bra ljud och flyttar automatiskt upp dem i molnet så telefonen klarar hela dagen utan att korkas igen. Det kan tyckas smått, men att det bara funkar i bakgrunden utan att behöva krångla vid datorn är verkligen guld värt under en dag på fältet.

2. Glöm mindmaps

Tro mig, när du kör ett gäng intervjuer på raken vill du gärna ha en lista med frågor i en vettig ordning. Ska du köra både hela showen non-stop hela dagen och under varje intervju dessutom hålla i huvudet vilken del av mindmapen ni redan pratat om kommer du röra till det. Kanske inte på första, men jag lovar – det kommer. Så skriv en lista istället. Du kan alltid hoppa över om något ämne redan klarats av, eller så kan du vinkla lite annorlunda. Bättre det än att du glömmer fråga om något viktigt.

3. Intervjumallar att skriva i

När du är klar med dina frågor, spejsa ut emellan så du får mallar med tomma ytor att skriva ut för varje intervju där du kan anteckna för hand under varje fråga. Med sidnumrering och total på varje sida är det dessutom lätt att hålla koll på hur du ligger till i tiden även om bladen blir många. (Det är bra att du också tänker på miljön, men tro mig: spejsa ut lite till och du kommer tacka mig när du sitter där och någon pratar på så där intressant!) Och glöm inte: häfta ihop varje mall så du inte blandar ihop dem efteråt. 

4. Lägg fram samtyckesblankett och biobiljetten

Vad händer på första intervjun? Man glömmer såklart att få GDPR-grejen påskriven och att lämna ut tack-för-hjälpen-gåvan. För man har ju fullt upp med att tänka på vad man ska prata om, det är ju det viktiga. Så lägg fram dem innan bara och få det gjort direkt.

5. Fånga citaten direkt

Du kommer inte hinna/orka/vilja lyssna igenom precis alla intervjuerna supernoga, tro mig. Så när du hör något som får dig att tänka ”Aha!”: snegla på inspelningsappen och skriv ner minutsiffran så kan du lyssna bara just där sen. Bläddra igenom anteckningarna efteråt och lägg till alla citatförslagen i en lista med minutrarna och kanske något kort om vad det rörde sig om. På det sättet har du många kandidater att välja mellan redan innan analysen då du kan komplettera med fler och välja ut de mest talande. 

6. Tio viktiga minuter

Får du plats med en kvarts paus emellan intervjubokningarna så är det toppen, annars försök runda av samtalet cirka 10 minuter innan. Då får du tid att skriva ner några punkter om vad som var speciellt med just den här intervjun. Antingen på avsedd plats överst i intervjumallen. Eller varför inte på en färgglad post-it som du sätter ovanpå. Fota av summeringen och spara undan digitalt också, det blir förutom för din hjärna i nuet också ett bra stöd sen när du ska köra igång med analysen.

7. Maxa kråkfötterna

Förlåt inUse-pennan, men jag har träffat en annan och gör slut. Du som inte skriver analogt hela dagen varje dag i vanliga fall kommer märka att det spelar roll. För en långvarig och intensiv relation behöver din partner ha rätt touch, annars blir det bokstavligen skrivkramp. Nog om det.

8. Omfamna logistiskt kaos

Tro inte att ett flängande under dagen till olika platser är din ovän. Tvärtom! Du får en nypa luft och rör samtidigt på dig när du stövlar iväg till nästa adress eller rum. Och det sköna med det är att det är just det som håller dig alert en hel dag. Du orkar lyssna, och du somnar inte. Det hjälper dig dessutom att hålla isär intervjuerna mentalt och vem som sa vad för ni satt ju i olika miljöer och pratade. Win-win! En hel dag i ett och samma rum blir rena sömnpillret och bäddar för total sammanblandning.

9. Ät och drick

Sådant som alla säger. Det är ingen raketforskning, men det är ändå superlätt att glömma. Håll huvudvärken borta och lyckas fokusera genom att trycka i dig någon proteinbar eller något annat du gillar då och då och ha en vattenflaska intill dig. (Okej, kaffe också kanske om du gillar det.) Det gör att du orkar!

10. Skaffa en kompis som gillar din röst

Och slutligen - räddningen när du avslutat din turné och inte vill köra en ny lika mastig omgång fast med lurarna på för att skriva rent alltihop. Ta hjälp av en kollega för att lyssna igenom inspelningarna och skriva rent. Intervjumallen blir perfekt att utgå ifrån och skriva i. Och det behövs oftast ingen ordagrann utskrift utan en sammanfattad version kan skrivas medan man lyssnar. Du har ju redan gjort citatkandidatlistan med minuttal och kan lyssna exakt där det behövs sen bara. Jobbar du och kollegan i en delad mapp där inspelningarna automatiskt rasslar in direkt efter varje intervju kanske det till och med är sammanfattat och klart när du är tillbaka på kontoret, och du kan gå direkt på analys. Underbart, va?!


Så vad säger du, vågar du tro att det funkar? Kanske väl intensivt att köra soloturné var och varannan vecka, och kan man plocka en intervju här och där i lugnare tempo är det väl bra. Men måste man pressa i kalendertid eller maxa besöket på annan ort kan det faktiskt funka riktigt bra om man bara har preppat ordentligt. Fantastiskt kul är det också när det flyter på och insikterna fullkomligt rasslar in. Stort lycka till på din egen turné!

Höstens kurser på inUse Academy ligger ute – kolla in!