— 1 min read

Underbara visualisering

Read 1054 times

Jag älskar kartor. Så länge jag kan minnas har jag varit fascinerad av dem. På senare år har jag förundrats över alla sätt de kan användas för att illustrera och tillgängliggöra information på ett mer lättförståelig sätt. För er som delar samma intresse kan jag varmt rekommendera Twitter-kontot Amazing Maps.

I det strategiska arbete vi som UX-arbetare utför är vikten av visualisering och mentala modeller något som är väldigt viktigt. Det hjälper oss att kommunicera våra idéer och tankar så att andra kan ta dem till sig på ett lättare sätt. En handskissad modell kan säga mer än ett 100-sidigt Word-dokument. Det ligger i vår roll och i vårt intresse att använda denna typ av tekniker för att "sälja in" (ja, det är faktiskt det vi gör) vårt strategiska arbete till berörda parter. Vi är domänexperterna och vi måste kunna ta fram rätt information för att våra företag/kunder skall kunna fatta rätt beslut.

Det finns massor med bra visualiseringar att inspireras av. Wired publicerade i förra veckan ett blandat axplock, där Florence Nightingales rosdiagram bland annat är med.

Nightingale

Florence Nightingales "rosdiagram" från 1858 som visar att fler soldater dog av sjukgom (blå fält) än av stidsskador (röda fält).

En annan favorit är den franske ingengören Charles Joseph Minard som gjort flera "klassiska" informationsvisualiseringar under 1800-talet. De som arbetade fram flödesvisualiseringen i Google Analytics säger själva att de inspirerats av just Minard i sin design. Nedan hittar ni några av Minards välkända visualiseringar och på Cartographia kan ni se ytterligare flera av hans verk (plus en massa annat kul).

tufte_napolean_march

Visualisering av Napoleons misslyckade invasion av Ryssland.

minard-full

Minards visualisering av immigration.

Det går självfallet inte att skriva en bloggpost om datavisualisering utan att nämna den eminenta Edward Tufte - som man också kan följa på Twitter.