As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 3 min read

Utvärdering av nöjesparkernas webbplatser - Del 1

Read 1296 times

Semestertider brukar betyda besök på olika svenska nöjesparker, och för att underlätta era beslut om vilken park ni ska besöka i år, har jag valt att utvärdera användbarheten och hur lätt det är att hitta information på fem olika nöjesparkers webbsidor i Sverige. I dag kommer Liseberg och Gröna Lund att utvärderas och i ett senare inlägg följer Skara SommarlandÖlands Djur och Nöjespark samt Kolmården.

Fyra områden som kan vara bra att titta på före avfärd är öppettiderpriserlängdgränser för åkattraktioner samt möjligheter att köpa biljetter online. Flera gånger har jag varit med om att en förälder stått länge i kö med sitt barn och när de väl kommit längst fram i kön har de tvingats vända tillbaka ut, för att barnet har varit för kort för att få lov att åka. Därför  vara en god idé att planera sitt besök och kolla upp sådana längdkrav innan man bestämmer sig för vart man vill åka. Att kunna köpa biljetter online är oftast en fördel, då brukar det gå snabbare att komma in eftersom det oftast finns en speciell kö för besökare med biljetter.

Liseberg Liseberg Det går att hitta öppettider enkelt om du trycker på ”Nöjesparken” uppe i menyn. Sen blir tyvärr bilden med öppettiderna för säsongen så liten att det är omöjligt att avläsa tiderna direkt på skärmen, och istället måste du ladda ner en pdf med de olika tiderna. Om du istället väljer en dag i kalendariet på höger sida, kan du lätt välja önskat datum och se när parken öppnar och vilket program som gäller för en specifik dag. Priser hittas enkelt under knappen ”Nöjesparken”. l en meny till vänster kan du hitta priser och biljetter, överst på sidan rekommenderas det som blir det bästa köpet för dig som kund om du tänkt dig att åka så mycket som möjligt.

För att hitta längdgränser får du titta i samma vänstermeny där öppettider och priser finns, fast under ”Attraktioner”. Direkt när du kommer in på denna sida kan en pdf-fil hittas för nedladdning med alla längdgränser. Du kan även gå in på varje åkattraktion för sig och hitta längdgränserna. Direkt i menyn skiljer sig en knapp från de andra gröna i en rosa färg där du kan köpa dina biljetter direkt online.

Prislista

  • Du blir rekommenderad vilket köp som ger mest.
  • Priser kan hittas lätt.
  • Du kan tydligt se var du kan köpa dina biljetter.

  • Du kan inte köpa biljetter direkt där du hittar priserna.

  • Måste ladda ner olika pdf:er för att se innehåll.

GrönaLundGröna Lund Uppe i menyn finns en knapp som heter ”Inför besöket” där du lätt kan hitta både öppettider och priser. Genom ett kalendarium kan du få reda på vad som händer under en specifik dag. För att se öppnings- samt stängnings tider måste du läsa igenom dagens program. Det finns ingen information som visar öppettider för längre perioder. Under Priser radas de olika biljettpriserna upp allt eftersom i 4 olika kategorier.

Direkt i menyn finns en knapp för ”Attraktioner” och direkt där under finns en funktion där man kan ställa in längd, vilket filtrerar ut de attraktioner som är möjliga att åka beroende på vald längd. Det går även att filtrera på vilken känsla man önskar uppnå. För att köpa online går du till webbshoppen som syns ytterst i huvudmenyn. Annars är det också möjligt när du är inne i prislistan att lägga till önskade biljetter i din kundvagn. Vid köp online är det möjligt att få biljetterna direkt i mobilen och slippa stå i kö för att lösa ut dina biljetter, vilket innebär att du istället kan gå direkt in på Gröna Lund.

längd

  • Bra längdfiltrering.
  • Du kan trycka på "Lägg i kundvagn" direkt i prislistan.
  • Du kan få dina köpta biljetter direkt i mobilen.

  • Inga överskådliga öppettider över längre perioder.

Sammanfattning När det kommer till längdgränser vinner Gröna Lund då de har en funktion där du själv kan ställa in en längd och lätt få fram åkattraktionerna. Hos Liseberg måste man ladda ner en pdf med samlad information (som endast består av text) eller gå in på varje attraktion för att få tillgång till samma information.

En fördel som Gröna Lund har, om du hittat din önskade biljett under priser kan du direkt trycka på ”lägg i kundkorg” för att inte behöva leta upp den på nytt igen i webbshoppen, vilket du behövde på Lisebergs sida.

Om man ser till öppettider och prislistor är detta information som är lätt att hitta på båda sidorna. Dock är inte alltid öppettiderna för längre perioder synliga på ett bra sätt.