As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 3 min read

Utvärdering av officiella webbplatser för turistinformation

Read 1072 times

Hur väljer man egentligen vart man ska åka om man inte har någon kännedom om resmålen sen innan. Här nedan presenteras tre av Sveriges mest populära sommardestinationers officiella turistinfomations-webbplatser. I undersökningen har jag valt tre olika saker som jag vill kika på  innan jag väljer mitt resmål

Jag vill boka ett rum för två vuxna helgen den 3-4 aug, Jag vill veta vad jag kan göra helgen den 3-4 aug. Jag vill veta var en badstrand finns.

Destination Halmstad - Destination Halmstad-2Halmstad - http://www.destinationhalmstad.se/

Jag vill boka ett rum för två vuxna helgen den 3-4 aug. Det finns en ingång med sök boende, men när du försöker trycka upp datumväljaren för ankomst och avresa, försvinner den in under snurran med bilder. Vilket innebär att du inte kan komma vidare.

Jag vill veta vad jag kan göra helgen den 3-4 aug. Genom att gå in på ”GÖRA” och sedan  scrolla ner en bit kan du hitta en ruta där det står ”Evenemang”, här kan du söka på en önskad dag i kalendern. Efter att du sökt måste du återigen scrolla ner en bra bit för att hitta sökresultatet för den valda dagen. En lista presenteras med 41 sökresultat, men du får inga bilder utan enbart text.

Jag vill veta var en badstrand finns. Om du går in på ”GÖRA” och sen väljer ”Aktiviteter” kan du hitta en filtrerare, där ”Bad” finns med som ett alternativ. Efter mycket om och men lyckas jag till sist hitta vad det finns för badplatser, men precis som innan måste du scrolla genom sidan för att komma till ditt sökresultat. Det borde presenteras direkt så att du kan se det, inte leta efter det.

  • Du får inte upp sökresultat eller önskad information direkt utan måste scrolla ner och leta efter det.
  • Du kan inte komma åt möjligheten att boka boende.
  • Inga bilder i sökresultatet.

öland

Öland - http://www.olandsturist.se/

Jag vill boka ett rum för två helgen den 3-4 aug. Du kan använda menyn där det står ”Boende” eller direkt till höger på sidan kan du hitta ”Sök och boka”. Du fyller bara i dina önskade uppgifter och en lista med alternativ dyker upp. Först kan du välja hur resultat ska visas för dig och sen kan du kan både förfina din sökning och sortera ditt sökresultat efter olika kriterier.

Jag vill veta vad jag kan göra helgen den 3-4 aug. Under ”Se och göra” kan du ställa in önskat datum. På samma sätt som med bokning av boende kan du förfina din sökning och sortera ditt sökresultat efter olika kategorier.

Jag vill veta var en badstrand finns. Hittar ingen information om badstränder och har även försökt att söka på bad, badstrand etc. Men jag får ingen träff.

  • Stor möjlighet att få fram ett boende som passar dig.
  • Möjlighet att sortera efter dina egna intresse när det kommer till saker som du vill göra.
  • Du kan se på en karta var aktiviteter, boende finns, så det är lätt att se vad som finns nära.

  • Ingen information om badplatser

Österlen

Österlen - http://www.visitystadosterlen.se/

Jag vill boka ett rum för två helgen den 3-4 aug. Direkt under ”Bo” kan du välja boendeform och komma in i en filtreringfunktion där du kan förfina din sökning och sortera ditt sökresultat efter olika kriterier. I en lista visas vilka boendealternativ som finns att välja, där du även kan se andra gästers betyg och recensioner

Jag vill veta vad jag kan göra helgen den 3-4 aug. Under "Göra" kan du ställa in datum i en kalender som visar vad som finns att göra för önskad dag. Precis som med boende finns det en filtreringsfunktion som du kan ställa in efter önskemål.

Jag vill veta var en badstrand finns. I filtreringsfunktionen under "Göra" finns "Bad" med som ett alternativ. Där du kan få upp en lista med de olika badplatserna som finns.

  • Bra möjlighet att hitta ett boende som passar dig.
  • Kan se andra gäster betyg och recensioner.
  • Möjlighet att sortera efter dina egna intresse när det kommer till saker som jag vill göra.

Sammanfattning Ölands och Österlens webbplatser har en bra filtreringsfunktion som gör att du lätt kan hitta boende eller något att göra som intresserar dig. Här kan du se informationen direkt på högersidan utan att behöva leta efter den. Tanken är god med filtreringen som Halmstad har, men den ligger så långt in i strukturen så att den blir svår att hitta, den tar också stor plats. Eftersom du kan tända och släcka attraktioner kan detta bli förvirrande, då du måste inse att all redan är ”tända” när du kommer in. Du måste alltså släcka alla som inte är av intresse. Mer naturligt hade varit att du tänder de som är intressanta och inte tvärtom.

Öland och Österlen har snarlika möjligheter att hitta boende. En sak som Österlen har som väger över är att du kan se vad andra gäster har satt för betyg och gett för recensioner. På Halmstads sida kommer du inte ens vidare då datumväljaren försvann in under bildsnurran.

Halmstads sida har en snurra med bilder och under ligger en ingång för sök boende, dessa följer med på alla sidor vilket gör att det är svårt att urskilja på vilken sida du är. Därför måste du varje gång du kommer in på en ny undersida scrolla ner för att se information som det du letar efter.