— 2 min read

Design och hållbarhet: Vi kan göra skillnad

Read 1145 times

Samhället och världen vi lever i står inför enorma utmaningar. Det fina är att vi – som designers – har en unik möjlighet att använda vårt kunnande för att knuffa utvecklingen i rätt riktning.

Förra veckan fick jag en fråga om årets tema på From Business to Buttons: UX, Service Design & Hållbarhet? Hur hänger det ihop?

Vi som designers har en unik möjlighet att påverka – i många avseenden är vi med och aktivt formar världen vi lever i. I vårt hantverk kombinerar vi verksamhetsmål med kunskap om hur människor fungerar, och skapar lösningar utifrån tillgängliga tekniska möjligheter. Ibland blir resultatet ett super-avancerat IT-system, och ibland ett schema på en anslagstavla i lunchrummet. Ofta blir det kombinationer av fysiska, organisatoriska och digitala lösningar som tillsammans ger användaren en bra helhetsupplevelse, och verksamheten ett bra resultat.

Som designers gör vi hela tiden val när vi utformar lösningar på de utmaningar vi tar oss an. Våra val påverkar människors vardag, deras välbefinnande, och hur de agerar. Vi kan använda vårt kunnande för att knuffa världen i rätt riktning.

Vi som designers kan skapa lösningar som påverkar människors beteende. På inUse har vi till exempel jobbat med Panasonic och City of Denver för att hjälpa staden att blir mer hållbar. I uppdraget ingår exempelvis lösningar som syftar till att fler människor ska välja att ställa bilen på pendelparkeringen och ta tåg eller buss in till stan, eller att välja cykel framför bil. Vi har också jobbat med E-On för att ta fram en lösning för “Smarta Hem”, som både underlättar energibesparingar och ökar medvetenhet hos konsumenten. Det finns massor av spännande utmaningar att ta tag i för den som vill.

Vi som designers kan välja att inkludera. Vi kan verka för att de lösningar vi jobbar med kan användas av alla, oavsett ekonomisk förutsättning, funktionsvariation, eller var man bor i världen. Fler borde lyssna på människor som Patricia Moore, Pär Lannerö och Sara Lerén. Utöver den rent rättvisemässiga aspekten, och det faktum att mycket av det som "designas för alla" också blir bättre för alla, så blir mänskligheten som kollektiv smartare när alla har möjlighet att bidra...

Vi som designers kan säga nej. Vi kan välja om vi vill designa saker som i våra ögon gör världen till en sämre plats eller ej. På inUse har vi hela tiden en levande diskussion om vilken typ av kunder och vilka projekt vi vill arbeta med – och du som individ har alltid rätt att säga nej om ett uppdrag går emot dina egna värderingar.

Vi som designers kan! Precis som Jeff Veen påpekar i en intervju inför årets From Business to Buttons, “Designers and developers have the tools and training to make a lasting impact”. Vi har precis det kunnande och de verktyg som behövs för att göra skillnad.

...

Om du tycker att detta område är lika spännande som jag gör. Häng med på årets From Business to Buttons. Biljetter kan köpas till och med måndag.

Har du fler exempel på vad vi som designers kan göra för att bidra till en bättre värld? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till mig på johan.berndtsson@inuse.se