— 1 min read

UX Open i backspegeln

Read 888 times

Vi var ett antal kollegor från inUse som var på UX Open i Stockholm detta år. Vi delar med oss av personliga favoriter och nyvunna reflektioner.

Det är härligt med fredagskonferenser, det blir nästan alltid lite mer avslappnad stämning redan från start – så även under UX Open 2015.

Tyvärr gick inte startskottet för dagen precis som det var tänkt. Jens Wedin, Director of UX på Handelsbanken, skulle inleda dagen men låg hemma i 40 graders feber. Han skulle gå genom undersökningen ”The State of UX – Swedish edition 2015” i det inbladande blixttalet. Som kompensation lade han upp resultatet från enkäten kompletterat med egna tankar. Vi tycker såklart att det är extra roligt att Jävla Skitsystem, Effektkartläggning och From Business to Buttons är – som enkäten visar – naturliga inslag i er vardag.

Mer sagoberättelser

Andra riktigt bra blixttal var Per Axboms "Det osynliga problemet med sagolika användarupplevelser". I bästa historieberättarstil vävde han in sitt budskap i en saga om rödluvan som ville skaffa en ny grön hoodie för att kunna ta sig till sin mormor och klara sig undan vargen. Men eftersom det gick lite för lätt att köpa den nya hoodien blev rödluvan besviken när frakten blev dyr och leveransen tog alldeles för lång tid. Som designers måste vi tänka holistiskt och tänka på alla intressenter, inte bara de som betalar vår lön. Ibland innebär detta att medvetet bygga in hinder i ett användningsflöde för att minska risken för dåliga beslut. 

Fortfarande lika aktuellt

Sara Lerén på inUse talade också och var sist ut för dagen. Av en slump såg hon att det var exakt ett år sedan hon var på konferens i Oslo om inkluderande design och blev arg över att de exkluderade transpersoner. Så ett år senare står hon på UX Open och håller blixttal om att Designa för alla könsidentiteter.

Riktigt grymt arrangerat av Martin Christensen och Maryam Ammouri och många tack!