— 2 min read
Välkommen, UX-designer Jane Bertheim!
Read 2400 times
Det är inte lätt att byta arbetsplats mitt under en pandemi, något som vår nya kollega Jane Bertheim – UX-designer i Stockholm – bestämde sig för att göra. Men med både sociala och tekniska styrkor har det inte tagit lång tid för Jane att bli en självklar del av teamet.
Hur har det varit att byta jobb i pandemin-tider?
– Det har ju helt klart varit en annorlunda process. I och med att allt egentligen har skett på distans – allt från att lära känna inUse och förstå kulturen, till att presentera sig själv och visa vad man går för. Men jag tycker att i det stora hela har det gått jättebra! Man får bara ha lite tålamod i och med att livet ser ut som det gör just nu. Men jag ser så fram emot att träffa alla nya kollegor i person snart.
Vad är det bästa med att vara designer?
– Det bästa jag vet med mitt jobb är den sociala biten. Samarbeta, lösa problem och växa tillsammans med alla kompetenta kollegor ute på diverse projekt. Sen att få träffa och prata med slutanvändare – förstå deras verklighet och undersöka deras behov och problem.
Vad är dina styrkor som UX:are?
– Jag skulle säga att mina styrkor som UX:are nog går i linje med min personlighet och min bakgrund. Jag har väldigt lätt för att prata, samarbeta och förstå min publik. Detta utnyttjar jag dagligen i användarintervjuer och tester, samt i möten, workshops och presentationer ute på uppdrag.
– Jag är teknisk lagd, jag har en bakgrund i både interaktionsdesign och programmering vilket hjälper i mitt arbete med UI design. Jag är även duktig på att visualisera idéer och översätta användarnas behov i designen jag skapar.
Berätta om ett projekt du är riktigt stolt över?
– Finns många projekt jag är stolt över, men om jag ska nämna ett så är det faktiskt ett projekt vi gjorde i mellan kundprojekt – när jag och några kollegor deltog i Hack for Sweden 2019. Vi läste på om utmaningar inom sjukvården och förstod att en stor anledning varför personer går bort med kroniska sjukdomar är för att de missköter/avviker från sin medicinering. Vi kände att detta var ett livsviktigt problem som vi ville adressera i tävlingen.
– Så på en vecka innoverade vi, gjorde research, pratade med läkare och itererade på en lösning för detta problem. Vi kom till insikt att för att vi ska lyckas få personer att inte avvika från deras medicinering måste vi dels bidra med kunskap i området - vilka bieffekter är vanliga och när har du möjlighet att byta till ett annat läkemedel. Men även att bidra med empati och stöttning när man är osäker och behöver motivation eller vägledning.
– Utifrån de kriterierna tog vi fram lösningen Theo, en chatbot baserad på data från FASS, som kan svara på de frågor man har om medicin och som finns tillgänglig för alla som känner sig osäkra på sin medicinering. Theo blev en storfavorit för många, vilket resulterade i en första plats på Hack for Sweden. Delvis är jag stolt över vår prestation i hackathonet, men mest stolt är jag över att vi kunde uppmärksamma ett problem som idag belastar vår sjukvård och visa att vi kan hjälpa till att lösa dessa problem med digitala medel.