As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 3 min read

Välkommen till inUse, Linn Norberg!

Read 2443 times

Linn Norbergs designresa började med studier i arkitektur och sedan design av fysiska produkter. Nu fokuserar hon helt på det digitala som UX-designer och det tidiga skedet i designprocessen tilltalar henne lite extra.

Välkommen Linn, hur hamnade du på inUse?

– Tack så hemskt mycket! Känns så himla roligt att vara här. Hade hört mycket bra om inUse sedan tidigare och fick en sån bra känsla redan under första mötet. Utmanande uppdrag och peppiga, kunniga och snälla människor - det klart att jag ville vara en del av detta!
 

Vad har du gjort tidigare som betytt mycket för dig?

– I mitt förra jobb var jag med och byggde upp design-teamet nästan från start. UX design var något nytt, så vi började i det lilla och jobbade sedan för att sprida design till andra delar av organisationen genom de projekt vi var involverade i. Vi testade oss fram och utforskade vilka designprocesser och metoder som fungerade för oss i vår organisation och i de olika projekt vi jobbade med. Att vara med på den uppstarts-resan var en otroligt rolig och givande erfarenhet som jag lärde mig så mycket på. Det är något jag gärna gör igen!
 

Vad driver dig och vad är dina styrkor?

– Jag har en stark vilja att förbättra. Vill göra livet lite lättare, smidigare, härligare för människor. Och design kan ju användas för att göra just detta. Det är viktigt för mig att det jag designar skapar nytta och värde.

– Som UX designer så har jag haft en rätt bred roll, från research och strategi till koncept och interaktionsdesign. Just det här med att vara generalist tror jag är en viktig styrka som hjälper mig att ha ett holistiskt perspektiv, och att kunna gå emellan det stora och de små detaljerna. Bredden gör också att jag kan bidra till många olika typer av uppdrag och kunder.
 

Vad jobbar du allra helst med i projekt?

– Det finns något spännande och klurigt med det tidiga skedet i designprocessen som tilltalar mig. Att utforska hypoteser och forma abstrakta idéer till något konkret, t.ex. visionära produktkoncept, MVPs eller proof of concepts. Det tycker jag är väldigt kul och något jag har fokuserat mycket på i tidigare uppdrag.

– Samtidigt så har jag också stort intresse för den andra änden av spektrat, det visuella, med färg och form. Det var detta som från början väckte mitt designintresse och ledde in mig på UX design. Så det vore ju också kul att lära sig mer om det.
 

Vad är dina inspirationskällor till det du designar? 

– Jag inspireras mest av det som är omkring mig i vardagen. Kan vara produkter eller tjänster som jag använder själv, det behöver egentligen inte vara något som är kopplat till det som jag designar. Hämtar också mycket inspiration från böcker där jag läser om research, design, beteendevetenskap etc. Just nu läser jag boken “Att uppfinna världen”, kan varmt rekommenderas!

– När det handlar om inspiration och att få den där aha-upplevelsen – “Det är så det borde se ut/fungera/etc” – så tror jag att immersion är väldigt viktigt. Vet ej det svenska ordet, men att gå in på djupet i det man designar, omge sig med det, titta på det från olika vinklar, skissa på det (kvantitet!). Sedan ta en paus, göra något helt annat, och låta hjärnan jobba i bakgrunden. Då kommer idéer och lösningar plötsligt till en! Och man får den där härliga känslan av att känna sig inspirerad.

 

Om du fick välja en sak som du skulle bli världsbäst på, vad skulle det vara? Och vad behöver du förändra/ändra för att ni dit?

– Oj, finns så mycket som jag vill lära mig mer om och bli bättre på! En sak som jag tänkt på på sistone är det här med att rita. Att vara grym på att rita är ju såklart superbra om man vill skapa illustrationer eller andra grafiska leverabler. Men ritandet kan också vara ett värdefullt verktyg i designprocessen. Det kan användas till så mycket, t.ex. att kartlägga komplexa samband, kommunicera med stakeholders och väcka känslor till research-leverabler. Tror att vägen dit är öva, öva, öva, men kanske främst att bara ta fram pennan och börja.
 

Något annat du vill berätta om dig själv och din roll som UX Designer? Något som vore kul att veta om dig?

– Design kan appliceras på så mycket! Och jag tror att det finns mycket vi kan lära oss från närliggande branscher. Min designresa började när jag som barn konstant möblerade om mitt rum och gjorde om mina möbler för att få till det lite finare och smartare. Det ledde mig till att plugga arkitektur, sedan design av fysiska produkter, och nu fokuserar jag på det digitala. Själva tankesätten och metoderna har mycket gemensamt, det tar sig bara olika uttryck. Det finns så mycket likheter i att rita hus och gränssnitt, i kärnan finns fortfarande ett behov. Det vore otroligt intressant att se vad som händer om vi samarbetar mer över gränserna och kopplar ihop det rumsliga, det fysiska och det digitala. Vad händer då?