— 3 min read

Välkommen till inUse, Rebecca Wennberg!

Read 1900 times

En flytt från hemtrakterna på Öland till Malmö ledde till studier inom industridesign och det i sin tur till en praktikplats i Köpenhamn. Det blev startskottet på resan mot att bli en fullblodad Service Designer. Idag är vi glada att Rebecca har hittat hela vägen till inUse i Stockholm!

Vi har hört det ryktas om att du har gått i Nasas korridorer? Är det sant?
— Det stämmer! Skolan som jag gick när jag pluggade industridesign hade ett samarbete med Nasa, så i en kurs fick vi möjlighet att åka dit. Vi var i Houston i Texas på Johnson Space Center under tre veckor och arbetade med egna projekt där vi utforskade och tog fram designkoncept för en resa till Mars.

Blev de imponerade av era designkoncept på Nasa?
— Ja, det kan säkert ha inspirerat en del. Vissa jobbade vidare med sina projekt under masterarbetet och åkte då tillbaka till Houston för att få hjälp att utveckla sina idéer. Men jag vet inte om det var något som Nasa använde sig av, haha. Mer inspiration för oss och en häftig möjlighet.

Verkligen häftigt! Vad gjorde du efter studierna?
— Jag hamnade på en produktdesignbyrå i Köpenhamn som jobbade mot Service Design. Jag visste att jag ville jobba med det, men det tog lite tid att komma in på den banan. Jag fick forma mina jobb lite själv under praktiken.

— Samtidigt under den tiden så började jag jobba som volontär för en amerikansk organisation som kom till Malmö för att anordna en festival med syfte att sammanföra nyanlända, asylsökande och etablerade invånare i Malmö med syftet att främja social och ekonomisk inkludering. Det volontärarbetet ledde mig sen till ett projekt hos Region Skåne. Jag fick rollen som projektsamordnare och Service Designer i ett samarbete mellan Regionen, Lund- och Malmö universitet, Kommunförbundet Skåne och Arbetsförmedlingen som handlade om att utveckla nya sätt för att öka nyanlända akademikers chanser att få kvalificerade jobb i Skåne.

När kände du själv att du kunde titulera dig som Service designer?
— Efter projektet med Region Skåne så fick jag mitt första riktiga jobb som Service Designer på Arbetsförmedlingen. Jag har alltid vetat vad jag vill mot – att kombinera det designdrivna arbetet med sådant som gör samhällsskillnad. Som Service Designer på Arbetsförmedlingen kände jag verkligen att jag kunde göra det.

Vad har tagit med dig från din tid där?
— Jag hade möjligheten att vara med i olika uppdrag, samarbeta med olika arbetsgrupper och avdelningar internt då arbetet var väldigt myndighetsövergripande. Lite intern konsult kan man väl säga. Det var uppdrag inom samma organisation men gällande olika frågor där man fick applicera designmetodiker.

— När man jobbar enligt designprocessen och håller intervjuer med intressenter och kunder, och kanske tillsammans med dem tar fram nya arbetssätt, processer och tjänster, så blir det spännande. För i grund och botten handlar det om människor och det är det jag drivs av.

Det är ju från Arbetsförmedlingen som du har hittat hit till oss. Hur har övergången varit från att arbeta på en myndighet till att jobba som konsult?
— Jag är inte rastlös men… jo, det är jag kanske. Jag tycker om att sättas i nya sammanhang. Det passar mig väldigt bra att få kasta mig in i olika situationer. Det hjälper mig hålla igång inspirationen och motivationen. Få ställa de där ”jobbiga” frågorna och ifrågasätta. Allt kan verkligen bli intressant om du sätter dig in i det och jobbar med det. Nästan ingenting är ointressant, bara du lär dig mer om det. 

— Anledningen att jag ville gå över till att jobba som konsult var för att få testa att använda kunskapen i nya uppdrag och områden. Jag upplever att det går att känna igen mönster och applicera mycket på andra organisationer. Det känns spännande och utvecklande att få göra det. Och det var därför jag sökte mig till inUse – för möjligheten att utvecklas som designer.

Vad ser du mest fram emot på inUse?
— Jag lockades av inUse sätt att vilja jobba med tjänstedesign. Hur man kan använda design för att utveckla verksamheter och samhälle.

— Jag hoppas på att utvecklas mer inom mitt designområde, lära mig av kollegor som har mycket erfarenhet och kompetensutvecklas. Kanske utsättas för nya situationer? Det är faktiskt bra att få känna att saker är svåra ibland. Att det får vara nytt och utmanande. Det kan vara läskigt men det är då man drivs framåt inom det man gör. Det ska vara en härlig miljö att jobba i men man vill inte bli för bekväm. När man inte längre känner pirret är det dags för något nytt.

Kan det då vara själva tjusningen med att vara konsult?
— Ja, det känns som att det är tjusningen för att du får den där omväxlingen när du tappat pirret. Man kan byta uppdrag utan att lämna arbetsplatsen och samhörigheten med sina kollegor.

Vad jobbar du i för uppdrag just nu?
— Jag har just avslutat ett uppdrag för Vetenskapsrådet och ska nu in i ett nytt spännande uppdrag som jag ser väldigt mycket fram emot! Men mer än så får jag inte säga. Det får bli en cliffhanger.


Hör av dig till oss om du vill prata mer om tjänstedesign!