— 2 min read
Välkommen UX/UI-designer, Amanda Halldén!
Read 2483 times
Det fanns tidigt drömmar om konstnärskap. Men Amanda Halldén hade också en teknisk ådra, som hon i ungdomen fick utlopp för med html-kodning. Vägen till UX-designer stakade inte ut sig förrän på universitetet, och allt började med en flytt söderut – från Kiruna till Umeå.
– Det började med att jag var kring 20 och less på Kiruna, så jag flyttade till ”söderorten” Umeå för att plugga. Utan så mycket eftertanke började jag på civilingenjörsprogrammet Interaktion & Design. Idag är jag glad att Amanda 22 år var rätt naiv. Hade jag insett tidigare hur mycket matte det innebar hade jag aldrig börjat. Men förutom envariabelanalyser så kom jag i kontakt med både programmering och UX och fastnade speciellt för det sistnämnda.
Efter studietiden gick flyttlasset till Stockholm och de senaste åren har Amanda främst arbetat med digitala lösningar för restauranger – kassasystem, köksdisplayer och beställningsappar.
Har du haft något hjärteprojekt? Eller något som du själv varit nöjd med?
– Jag tror nog att en så otippad produkt som en köksdisplay (digitala bongar) för restaurangpersonal blev ett av mina hjärteprojekt. Det var en komplex produkt med många utmaningar gällande interaktion och att skapa ett överskådligt gränssnitt som fortfarande behövde innehålla massor av information.
– Att stress-testa sin egen design under en lunchrusch rekommenderas starkt!
Som liten ville Amanda bli konstnär av det mer analoga slaget, men samtidigt minns hon en besatthet av att skapa krypins (profilsidor) åt sig själv och vännerna på 00-talets populäraste sociala plattform, Lunarstorm.
– Där startade nog mitt intresse för UI och webbdesign utan att jag förstod det själv. Intresset för gränssnitt i kombination med användarupplevelse uppstod under min utbildning. Där lärde jag mig begreppet UX och betydelsen av det.
Vad tycker du är värdet av riktigt bra UX/UI?
– Oj, det kan ge värde på så många plan! Först och främst kan det lösa problem och hjälpa människor på riktigt! Jag tycker inte heller att man ska glömma värdet i att skapa minnesvärda upplevelser och ge känslan av förtroende till en produkt/tjänst, vilket bra UX/UI definitivt kan bidra med.
– Bra UX/UI går också ofta hand i hand med många affärsmässiga mål som förbättrad kundnöjdhet, ett förstärkt varumärke och fler konverteringar.
När blir du själv frustrerad av dålig teknik?
– När vardagliga produkter och tjänster känns som att de behöver expertkunskap för att kunna användas. Jag vill inte behöva se en tutorial för att förstå en mikrovågsugn, skrivare eller TV. Fler funktioner är inte alltid lösningen.
Nu har du landat hos oss på inUse – hur har det varit?
– Intensivt och extremt roligt! Jag har känt mig så fint välkomnad av alla underbara kollegor. Dessutom har jag redan hunnit lära mig massor, både internt och ute på mitt uppdrag. Bra start med andra ord!
När det blev dags för Amanda att byta jobb var hon ute efter en plats som gav möjligheter att utvecklas som designer. Tillgången till kompetensutveckling och grymma kollegor att samarbeta och inspireras av gjorde att lotten föll på inUse.
– Dessutom fick jag tidigt känslan av att inUse hade en väldigt snäll och prestigelös kultur, vilket jag tror sätter grunden för allt.
Vad kan du berätta om uppdraget du är ute på just nu?
– Just nu är jag ute hos fintechbolaget Riverty där jag arbetar med visuell design. Jag hjälper främst till att bygga upp deras designsystem från grunden, en riktig utmaning då de har väldigt många produkter och tjänster som ska kunna konsumera detta system, men också väldigt roligt!