— 3 min read

Varmt välkomna säger vi till våra UX-trainees!

Read 1421 times

Traineeprogrammet är igång på inUse och i år är det sex peppade UX-designers som har hittat till oss på våra kontor i Göteborg, Malmö och Stockholm. Under fyra månader ska de guidas genom konsultyrket för bästa möjliga start på arbetslivet.

När vi träffar våra trainees första gången har alla samlats på kontoret i Stockholm för två dagars introduktion och kickoff. Gänget består av Hanna Burnesson och Katrin Botina från Malmö, Joel Holtzberg och Arvid Gulin från Göteborg, och Shan Gazi och Winston Ek Meesin från Stockholm.

Vi frågade våra trainees hur det kom det sig att du sökte till inUse traineeprogram?
– När jag började studera Digital design och innovation vid Högskolan i Halmstad för några år sedan så var jag fortfarande inte riktigt säker på vad jag hade gett mig in på. Det var faktiskt på en av de första föreläsningarna som jag förstod att jag hade hittat rätt. Föreläsaren var inUse egna Design Director Pontus Wärnestål. Han berättade om sin bakgrund som Service/UX-designer och även om sin tid på inUse. Det var då jag visste att jag också någon dag ville hamna på inUse och det var därför jag sökte till trainee programmet! berättar Arvid Gulin.

– Det som verkligen fångade mig var hur inUse arbetar, speciellt idéen och helhetsperspektivet kring att design är något som kan och påverkar både människor, andra företag och samhället. Sedan var det ett plus i kanten att jag fick en bra magkänsla om inuse redan efter min första intervju, säger Shan Gazi som har en kandidat inom medieteknik från Södertörns högskola.

Vad var känslan när ni fick veta att ni kommit med?
–  Känslan när jag fick höra att jag kom med var underbar! Som att man “Hittat hem”, säger Joel Holtzberg, som även han tagit examen inom Digital design & innovation vid Högskolan i Halmstad.

– inUse var det första företaget som jag hörde av mig till när jag sökte praktik under utbildningen, men genom åren så har det intresset vuxit större och inUse har varit det självklara valet hela tiden. Känslan var obeskrivlig, jag tror inte att det har landat än, utan jag blir hela tiden påmind om att "wow, fatta att jag är här?!?", berättar Winston Ek Meesin, som senast kommer från STI (Stockholms Tekniska Institut) där han pluggat en två-årig UX-Designer utbildning.

Fokus på kompetensutveckling

Idag har våra trainees snart hunnit gå två av de fyra månader som utgör programmet där dem dels väntas få praktiska erfarenheter i uppdrag tillsammans med mer seniora kollegor, och dels får vara med på ett helt nytt kompetensprogram skräddarsytt för att rusta trainees för de krav som ställs på designers.

Pontus Wärnestål, Design Director på inUse, är ansvarig för programmet och han tror på det unika upplägget vad gäller kompetensutvecklingen på inUse.

– På inUse arbetar vi mycket ambitiöst med kompetensutveckling. Alla medarbetare följer olika kompetensspår inom till exempel Service Design, UX Research och Design Leadership. Som Trainee följer du dels företagsgemensamma masterclasses, dels ett helt nytt kompetensspår med innehåll från våra kurser på inUse Academy samt helt nyframtaget material.

Förväntningarna på programmet

– Min största förhoppning är att jag fyllt på min kunskapsbank, att jag under tiden kommer att kunna bidra till inUse och att ni tycker att jag förvaltat dessa månader väl, säger Hanna Burnesson, som hittade in till trainee-programmet på en lite annan väg än dem andra.

– Jag sökte en tjänst på InUse som UX-designer, utan att egentligen vara UX-designer. Som utbildad grafisk designer och designtekniker tänkte jag att det kanske skulle gå ändå! Efter att jag presenterat min hemuppgift – och kanske inte helt misslyckats – så fick jag erbjudandet att gå traineeprogrammet. Jag sa “JA” direkt!

Med olika skolnings- och yrkesbakgrunder innebär det naturligt att våra trainees även har olika utgångspunkter och utmaningar under programmets gång.

– Det jag lärt mig hittills är både roligt och delvis utmanande. Roligt är det att lära känna inUse och att nyfiket få nosa på ett helt nytt område. Utmanande är det att inte riktigt förstå och att våga vara dålig. Det visade sig att jag utvecklat en viss känsla av komfort efter att ha arbetat sex år inom samma fält – förebyggande arbete för barn och unga i Landskrona och Helsingborg. Där jag under åren hade förmånen att arbeta både operativt och strategiskt med designprocessen som grund, berättar Hanna.

Vilken känsla går ni nu in andra halvan av programmet med?
– Jag hoppas att fortsätta lära mig massor och att få praktiska erfarenhet i skärpta projekt samt att knyta kontakter. Och jag hoppas att jag får en chans att fortsätta jobba här med det fina gänget, säger Katrin Botina, som är nyexad UX-designer från YH EC-utbildning i Malmö.

– Jag är taggad på att få lära mig mer av kollegorna, och att få möjligheten att bygga min kompetens tillsammans med andra. Shout-out till min handledare Amelie Palmblad som möjliggör för mig att få vara med ute hos kund där jag lär mig otroligt mycket varje dag! säger Joel.

– Och jag vill passa på att tacka min mentor, Mani Talebi, som har gjort ett super jobb med att ta emot mig och som står ut med alla dumma frågor! fyller Arvid i.

Joel Holtzberg ute på uppdrag med sin mentor Amelie Palmblad.